5 weken zwanger

Je bent 5 weken zwanger. Je tweede maand van je zwangerschap is ingegaan, dat lijkt snel te gaan!

Vaak heb je in deze periode een positieve zwangerschapstest gedaan. Ben je al aan het grote nieuws gewend? En zijn er nog andere dingen waar je naast je zwangerschap mee bezig bent? Je bent vijf weken zwanger en je gaat over acht maanden een baby op de wereld zetten! Wow, wat een gevoel, duizend gedachtes gaan door je hoofd en daarnaast heb je wellicht een beetje spanning van wat je allemaal regelen moet.

Grootte van een appelpitje. Je baby is nu 2.0 millimeter groot.

Je baby to be

Je baby to be lijkt in week 5 een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich razendsnel. Het kikkervisje heeft al een hoofd, rug en een staart. Schrik niet want die staart verdwijnt in de elfde week van je zwangerschap weer!

Je baby groeit in de eerste periode in verhouding het meest. Deze week worden ook de hersenen en het ruggenmerg zwangerschap gevormd. Ook de beginselen van de bloedsomloop en het hartje worden aangelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Hierdoor kan het embryo straks in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Wat een wonder speelt er zich af in jouw lichaam!

Jij

Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij. Probeer goed naar je lichaam te luisteren, eet kleine beetjes als je misselijk bent en geef toe aan de moeheid. Er verandert veel in je lichaam dat nu voor twee moet zorgen, dus duik lekker op tijd je bed in.

Jij en je partner dragen nu een geheim met jullie mee, je bent zwanger! Wat bijzonder! Of heb je dit blije nieuws al met iemand gedeeld?

Tips tijdens je zwangerschap

  • Misschien is het leuk om een negenmaandenboekje bij te houden waar je je gedachtes, maar ook de verandering van je lijf in kunt vastleggen. Leuk om straks terug te lezen!
  • Willen jullie het nieuws op een leuke creatieve manier aan jullie familie en vrienden vertellen? Dan zijn er genoeg ideeën op internet te vinden. Benieuwd wat jullie kiezen. Vergeet niet van dit bijzondere moment te genieten, misschien willen jullie het wel vastleggen met camera of video.

Denk je aan

Heb je de verloskundige al gebeld? Vaak heb je de eerste controle rond de 7e of 8e week van je zwangerschap. Als je weet wat de eerste dag van je laatste menstruatie was, kun je de uitgerekende datum bepalen. Wil je meer weten over kraamzorg regelen, lees het op onze website. 

Meld je aan voor kraamzorg van Naviva