6 weken zwanger

Er gebeurt van alles in je lichaam. Je lichaam werkt hard om je baby een fijn plekje te geven. Alles voor het goeie doel, hoe vaak denk jij dit al? Vanaf deze periode kun je je echt zwanger gaan voelen. Misselijk en moeheid kunnen onderdeel uitmaken van je dag.

Grootte van een erwt. Je baby is nu 5 millimeter.

Je baby

Je kindje ontwikkelt zich van boven naar beneden. De hersenen eerst en de benen en tenen het laatst. Het heeft nog geen botten, alleen kraakbeen. In deze week is het hartje niet groter dan een graankorreltje, het klopt 140 tot 150 keer per minuut. Op dit moment ziet je kindje er meer uit als een dikkopje dan als een klein mensje. Belangrijke organen, inclusief nieren en het hart worden ontwikkeld en de zenuwbanen, die de hersenen met het ruggenmerg verbinden, worden gesloten. Je kindje heeft al een mond met lippen en het begin van de tong. De voeten ontwikkelen zich. De vingers en tenen zijn nog niet gescheiden. Langzaam ontwikkelen zich reuk en smaak.

Jij

Jij voelt je op en top zwanger met alle symptomen van dien. Omdat je de hele dag denkt aan je zwangerschap maak je je ineens zorgen of het al opvalt bij je omgeving en op je werk. Dronk je eerder koffie, maar word je nu al misselijk van de geur? Zit er maar niet over in. Het hoort bij deze periode van je zwangerschap. Tegen je collega’s zeg je gewoon dat je niet zo in orde lekker bent. Om wc-bezoekjes kun je deze periode ook niet meer heen. Je groter wordende baarmoeder begint op je blaas te drukken. Jouw neus maakt ook overuren, bleh wat heeft je collega nu op zijn brood?

Tips

Gun jezelf wat me-time en laat de boel even de boel. Even lekker met een kop thee op de bank en een fijne serie op tv. Netflixen is het nieuwe werkwoord, toch?!

Denk je aan

Jij als prille zwangere kunt andere moeders helpen. Moeders voor Moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Meedoen? Vind meer informatie op hun website.