Baby's en voorlezen

Zelfs al in de buik hoort en herkent een ongeboren kindje het stemgeluid van zijn moeder. Misschien heb je wel zacht tegen je buik gepraat en gemerkt dat je kindje daar op reageerde. Het geluid van jouw stem stelt hem gerust. Daarom is voorlezen, ook aan jonge baby’s een fijne, rustgevende bezigheid. Maar voorlezen aan je baby kent nog meer voordelen. Je leest er hier meer over.

Meer voorlezen, beter in taal

In het eerste levensjaar ontwikkelt een baby zich snel en leert heel veel nieuwe dingen. Uit onderzoek blijkt dat voorlezen de taal en spraak van een kind stimuleert. Baby’s jonger dan acht maanden die worden voorgelezen, scoren hoger op taal en hebben eerder een grotere woordenschat. Onbewust leren jonge baby’s dus al veel van het voorgelezen worden.

Andere voordelen

Voorlezen is een warm moment samen met je kindje. Dat geldt voor mama’s, maar zeker ook voor papa’s en grootouders. Je kindje krijgt via de boeken informatie over de wereld om zich heen. Hij leert beter luisteren en begrijpen en kan zich langer concentreren. Voorlezen prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden. Kortom, voorlezen loont!

BoekStart

Ken jij BoekStart al? BoekStart is een programma om ouders en kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken te laten genieten. BoekStart geeft:

  • Na de geboorte een waardebon voor een gratis BoekStart-koffertje met inhoud
  • Een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek voor je kindje
  • Adviezen om met je kindje te genieten van (voor)lezen
  • Voorleesplezier in bibliotheken en kinderopvang.