De eerste keer fietsen met je baby

Samen fietsen met je kindje is leuk en handig. Het geeft je een hoop bewegingsvrijheid terug. Je baby mag in een fietsstoeltje mee op de fiets als hij goed zelfstandig kan zitten. Meestal is dit als je kindje zo’n negen maanden oud is.

Welk stoeltje?

Tot 15 kilo plaats je je kindje in een voorzitje. Je kindje zit dan tussen jou en het stuur in. Er zijn allerlei soorten fietszitjes te koop, maar let er op dat je een zitje kiest dat aan de Europese norm voldoet (NEN-EN 14344). Zo weet je dat het veilig is. Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het zitje dat je gebruikt en zorg altijd dat je kindje met de gordel vastzit voor je gaat fietsen. Ook de voetjes moeten vastgezet worden in de steunen. Naast een stoeltje kun je een windscherm aanschaffen. Dit beschermt je kindje tegen wind en insecten. Voorzitjes en windschermen koop je o.a. bij de Prénatal.

Mamafiets

Je kunt ervoor kiezen om een zogenoemde mamafiets aan te schaffen als je wilt fietsen met de kleine. Een mamafiets heeft een lage, grote instap waardoor je makkelijker op- en afstapt en meer ruimte hebt tussen het zadel en het stuur. Ook heeft een mamafiets een stevige dubbele standaard en een stuur dat je op ‘slot’ kunt zetten, zodat het niet gaat zwenken als je je fiets neerzet. Dit maakt het makkelijker en veiliger om je kindje in en uit het stoeltje te krijgen.

Tips voor veilig samen fietsen

  • Voor het eerst op de fiets met je baby kan best spannend zijn. Oefen gerust een paar keer met alleen het fietszitje, dus zonder baby. Zo kun je wennen aan het op- en afstappen. Iets wat met een gewone fiets best even wennen is.
  • Begin met een kort stukje fietsen. Zo kan je baby ook wennen.
  • Laat je fiets nooit op de standaard staan als je kindje nog in het voorzitje zit. De fiets kan omvallen met alle gevolgen van dien.
  • Ga je boodschappen doen? Zet eerst de boodschappen in je fietsmand of fietstassen en dan pas je kindje in het zitje.
  • Schaf eventueel een slaaprol aan. Als je kindje dan in slaapt valt op de fiets, rust zijn hoofdje comfortabel op de slaaprol. Maar liever laat je je kindje niet in slaap vallen op de fiets.

Alternatieven

Kan je kindje nog niet zelfstandig rechtop zitten? Maar wil je toch samen fietsen? Dan zijn er een paar veilige alternatieven. Bijvoorbeeld een fietskar of bakfiets. Hierin plaats je een baby-autostoeltje of babyschelp. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in. Ook kun je je baby vervoeren in een baby-autostoeltje dat met een speciale drager op je fiets is bevestigd. Let er wel op dat je over zo min mogelijk hobbels fietst om schokken te voorkomen. Fietsen met een draagdoek wordt afgeraden omdat het niet veilig is.

Meer lezen over de mijlpalen van je baby? Lees hier alles over zwemmen met je baby.