De eerste Kerst met je baby

De feestmaand staat weer voor de deur. Misschien vier je deze Kerst voor het eerst als gezinnetje met je baby. Misschien hebben jullie al eerder samen onder de kerstboom gezeten of is inmiddels het gezin al weer uitgebreid. De eerste Kerst met je baby geeft in ieder geval een speciale lading aan het gezellige samenzijn. Maar het roept soms ook vragen op: hoe doe je dat met visite? En mag je eigenlijk een glaasje bubbels meedrinken?

Prikkels

Overal kerstlichtjes, gezellige kerstmuziek en geroezemoes op de achtergrond van familie en vrienden. Omdat je met je kindje(s) een aantal bezoeken aflegt of bezoek ontvangt, kan dit best zorgen dat je kindje teveel prikkels krijgt. Iedereen wil natuurlijk een glimp opvangen van en even knuffelen met je baby. Zorg dat je baby de aandacht krijgt die het verdient, maar rust is heel belangrijk voor de verwerking van alle prikkels en aandacht. Leg je kindje op tijd weg in het eigen wiegje/ledikantje zodat het lekker kan bijkomen en ongestoord kan slapen. Uiteindelijk heb je een blijere baby als hij/zij lekker ontspannen en goed uitgerust is en hierdoor ben jij ook meer ontspannen.

Genieten tijdens Kerst met je baby

Vergeet deze dagen absoluut niet te genieten. De eerste Kerst met je baby blijft je waarschijnlijk altijd bij. Of het nu je eerste, tweede of derde kindje is. Probeer de tijd die je deze dagen hebt te benutten voor je eigen gezin. Korte nachten zorgen ervoor dat je deze dagen ook nodig hebt om een beetje op te laden. Misschien kun je het met familie zo afstemmen dat jullie de visite op één dag laten komen of op pad gaan en is tweede kerstdag lekker voor jullie samen. Elke ochtend een kort bezoekje en de rest van de dag voor jullie zelf is ook een mooie oplossing. Doe wat het beste voelt voor jou en je baby en heb een fijne Kerst!

Voor jou zet Naviva een aantal tips op een rijtje:

  • Creëer, als je op bezoek gaat, een eigen plekje voor je baby zodat het lekker kan rusten en slapen.
  • Zorg ervoor dat je baby niet van arm naar arm wordt overgedragen maar leg je baby tijdig even weg op een rustige plek.
  • Als je baby slaapt, verwerkt hij of zij de indrukken van de dag. Probeer ondanks de gezelligheid dat je kleintje wel voldoende slaapt.
  • Plan je dagen niet te vol, zodoende zorg je dat je tijd overhoudt voor jezelf.
  • Maak goede afspraken met je familie en vrienden over bezoek, zo bewaak je de balans tussen drukke, gezellige dagen en intieme momenten met je eigen gezin.
  • Veel jonge ouders maken zich net als anders erg druk rond de feestdagen. Bedenk dat niemand van jullie verwacht dat je een compleet zesgangendiner bereidt nu de baby er is.
  • Geniet met en van je gezin!

Cadeautjes met Kerst voor je baby

Krijgt jouw kleintje dit jaar iets onder de Kerstboom? Waarschijnlijk willen ook opa’s en oma’s jouw kindje verwennen met leuke Kerstcadeaus. Voor iedereen die wel wat Kerstcadeau baby inspiratie kan gebruiken, verzamelden we in dit artikel onze persoonlijke favorieten. Allemaal geschikt voor kindjes van 0 – 1 jaar. Zoals de houten rammelaar van DJECO voor €7,95. Of dit leuke Louka speendoekje, te koop bij Bol.com.

Borstvoeding en de feestdagen

En hoe zit het nu ook alweer met alcohol? Misschien wil je tijdens een diner wel een glaasje wijn? Of een glas champagne om het nieuwe jaar in te luiden. Als je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, dan komt er ook alcohol in de melk terecht. Wanneer de alcohol uit het bloed is, is het ook in moedermelk niet meer terug te vinden. Dat is ongeveer tot drie uur na het drinken van één alcoholische consumptie het geval. Als moeder kun je dus enigszins berekenend drinken: drie uur na het drinken van een glaasje wijn heb je weer ‘schone’ melk. Een wijntje tijdens de feestdagen hoeft dus geen probleem te zijn. Kolven en melk weg gooien is dan ook absoluut niet nodig! Denk er wel aan dat de alcohol in het bloed en dus in de melk toeneemt als je meerdere glazen alcohol drinkt. Bij twee glazen is het al twee keer drie uur, dus zes uur voor de alcohol uit je bloed is. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel soorten alcoholvrije biertjes en ook wijnen verkrijgbaar: wit, rosé, rood én bubbels. Daar kan natuurlijk gewoon van gedronken en  feestelijk het glas mee geheven worden!

Kraamzorg tijdens de feestdagen

Uiteraard worden er ook rond deze gezellige periode weer baby’s geboren. Naviva Kraamzorg staat ook in de kerstperiode voor iedereen klaar en zorgt dat je met en van je gezin kunt genieten.

We wensen je fijne feestdagen!