Voor het eerst eropuit met je kindje

De eerste weken na de geboorte staat je leven in het teken van je kersverse baby. Jullie leven nog helemaal in je eigen bubbel. Maar na een tijdje ben je er klaar voor om je kindje aan de wereld te laten zien. Tijd voor jullie eerste uitje, maar hoe pak je dat aan? In samenwerking met 24Baby.nl geven we advies.

Voorbereiding

Het eerste uitje met je pageboren kindje is een spannend moment. Je bent zelf waarschijnlijk nog aan het herstellen van de bevalling en je baby is nog heel kwetsbaar. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden. Maak van tevoren een lijstje met spullen die je niet mag vergeten, en kies een uitje dat niet al te ver weg is. Een wandeling in het park of een bezoek aan een familielid in de buurt is een ideaal eerste uitje. Zo kan je snel weer naar huis als het toch te zwaar is. Eventueel kan je vragen of er iemand met jullie mee gaat, zoals je partner of opa en oma.

Wanneer mag je baby naar buiten?

Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je met hem naar buiten. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen. Het juiste moment om met je pasgeboren baby naar buiten te gaan is vaak even puzzelen. Je kindje slaapt nog veel en de kans is groot dat jullie nog werken aan een ritme. Doorgaans is vlak na een voeding het beste moment voor een uitje. Je baby kan dan slapen in de kinderwagen of draagzak. Zo voorkom je dat je kleine begint te huilen omdat hij honger heeft.

Wat neem je mee?

De eerste keer dat je naar buiten gaat met je baby, moet je misschien nog wennen aan alle spullen die je mee moet nemen. Uiteraard neem je de kinderwagen mee om je kindje te vervoeren. Kleed je kindje warm genoeg aan. Dat betekent dat je hem één laagje meer aantrekt dan je zelf draagt. Voel af en toe aan het nekje van je kleine of hij het niet te warm of te koud heeft. Laat je pasgeboren baby een mutsje dragen, tenzij het heel warm is. Een baby verliest namelijk veel warmte via het hoofd. Let bij zonnig weer op zonbescherming.

In je verzorgingstas kan je alle losse spullen vervoeren die je baby mogelijk nodig heeft onderweg, zoals:

  • Luiers en doekjes
  • Een mutsje voor als het koud is buiten
  • Een (extra) dekentje
  • Hydrofiele doek
  • Extra speentje
  • Voeding

Aangezien jullie eerste uitje bij voorkeur niet te lang duurt, hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet. Je bent immers zo weer thuis. Langzaam kunnen jullie de wandeling steeds verder uitbreiden. Zo leren jij en je baby samen de wereld kennen. Geniet ervan!