Wintertijd en borstvoeding

In het laatste weekend van oktober gaat de klok een uurtje achteruit. Het is wintertijd. Geef je borstvoeding en vraag je jezelf af hoe je dit gaat doen nu de klok een uurtje achteruit gaat? Wij geven advies.

Ons advies komt eigenlijk op het volgende neer:

  • Je hoeft niets te doen en volgt gewoon je kind. Deze past zich vanzelf aan, aan de nieuwe tijd.
  • Je kunt een beetje gaan schuiven als je merkt dat je kind niet lekker in de nieuwe tijd meedraait

Voeden op verzoek

Voor een baby bestaat er geen zomer- of wintertijd. Alleen ‘ik heb nu honger-tijd’. Je kunt je baby daarom gewoon op verzoek blijven voeden. Soms zal je merken dat je baby zelf zijn voedingstijden in de loop van een aantal dagen opschuift. Maar de meeste baby’s handhaven gewoon hun eigen tijden en meestal is dit de ‘oude tijd’.

Verschuiven

Als moeder kun je alles volgens de ‘oude tijd’ blijven doen, maar je kunt ook proberen de voedingstijden te verschuiven. Het beste kun je dit stapsgewijs doen. Probeer eens om in de loop van vier dagen steeds vijftien minuten te verschuiven. In de wintertijd betekent dit dat je steeds 15 minuten later dan volgens de oude tijd een voeding aanbiedt totdat je weer op je ‘oude tijd’ zit. Let er wel op dat je baby voldoende drinkt en blijf goed op de hongersignalen van je kindje letten. Zorg er ook voor dat je eigen productie op peil blijft. Meestal zie je dat na een dag of vier de ‘nieuwe’ tijd ingepast is. Zo niet: wanhoop niet. Volg het ritme van je kindje. Dat is altijd goed.

Vragen over borstvoeding?

Lees hier meer over borstvoeding. Ook kun je gedurende het eerste jaar van je baby bellen met onze lactatiekundigen via 088 – 7777 680. Voor vragen over flesvoeding kun je terecht bij onze flesvoedingslijn: 088 – 7777 656.

 

Bronvermelding: Kenniscentrum Borstvoeding