Natuurlijke Kraamzorg

Jouw gezin is uniek! Jouw wensen en persoonlijke situatie staan voor ons centraal. Daarom biedt Naviva nu ook Natuurlijke Kraamzorg voor ouders die op natuurlijke wijze hun baby willen verzorgen en met natuurlijke middelen ondersteund willen worden. Naviva heeft een team van gediplomeerde, geschoolde en geregistreerde natuurlijke kraamverzorgenden.

Antroposofische principes

Bij Natuurlijke Kraamzorg staat de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal. Het is gebaseerd op ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Zijn opvattingen van de elementenleer, zelf-opvoeding en zuivere waarneming vormen de basis. Met behulp van deze inzichten verfijnt de zorg voor moeder en kind. Een aantal van onze kraamverzorgenden heeft de opleiding Natuurlijke Kraamzorg van Maria Bom gevolgd.

Rust en warmte

Een kraamverzorgende die de opleiding Natuurlijke Kraamzorg heeft gevolgd, begeleidt en ondersteunt jou bij de dagelijkse zorg voor jou en je kindje. Ze kent het belang van rust en regelmaat, goede voeding en een verzorgd huishouden. Ze betrekt de andere kinderen in het gezin bij haar werkzaamheden en helpt hun bij het vinden van hun plek in deze nieuwe situatie. Dit alles zoals jij wenst en in de sfeer van rust en warmte.

Bevalling

Een natuurlijke geboorte wordt bevorderd door een sfeer van vertrouwen, rust en liefdevolle toewijding. Deze rust, stilte en liefdevolle bejegening combineert de kraamverzorgende met professionele handelingen. Zo bieden we jou de veiligste, natuurlijke bevalling.

Zorg voor jou en je baby

Bij de verzorging van jou als kraamvrouw zijn rust en persoonlijke aandacht belangrijke elementen voor herstel. De kraamverzorgende brengt rust door middel van:

  • Haar vermogen zich deskundig en dienstbaar op te stellen
  • Gericht voedingsadvies en bereiding daarvan
  • Aandacht voor het individuele: samen kijk je naar de signalen van je baby en leer je die begrijpen
  • Warmte en omhulling
  • Voetinwrijving met ontspannende olie
  • Gebruik van kamille: als spoeling na toiletgang, in kompressen bij aambeien en brandende hechtingen, in olie voor het verlichten van darmkrampjes

Rust voor je baby

Je kraamverzorgende kan je leren om de baby in te wikkelen om onrust van je baby tegen te gaan en het slapen te bevorderen. In de kraamweek besteden we veel aandacht aan warmte en omhulling: goed en veilig gebruik van mutsjes, doeken, wollen kleding, katoenen luiers en kruikjes. Vanzelfsprekend adviseert je kraamverzorgende ook hoe je relatief kwetsbare materialen (zoals katoenen luiers) het best schoonmaakt en onderhoudt.

Borstvoeding

Borstvoeding is een kunst die geleerd moet worden. Een proces dat één tot drie weken duurt. Een intiem proces dat vraagt om vertrouwen, toewijding, kennis en veel oefenen. Je kraamverzorgende vindt dit een van haar belangrijkste taken. Als borstvoeding niet mogelijk is, begeleidt onze kraamverzorgende je natuurlijk bij het voeden met kunstvoeding. Bij problemen met borstvoeding kunnen natuurlijke hulpmiddelen worden ingezet om jou te ondersteunen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Kwark- of warmtekompres bij vastzittende melk, zodat een borstontsteking voorkomen kan worden
  • Speciale inwrijving van de borsten met olie om de melkvorming te stimuleren

Veel belangstelling

Een aantal kraamverzorgenden van Naviva heeft het diploma Natuurlijke Kraamzorg. De vraag naar Natuurlijke Kraamzorg is echter groot. Op dit moment kunnen wij helaas niet aan alle vraag voldoen. Een groot deel van onze medewerkers heeft inmiddels een of meerdere trainingen gehad in de principes van het natuurlijk kramen. Zij kan altijd een beroep doen op een gespecialiseerde collega om zo veel mogelijk aan jouw wensen te voldoen. Het is daarom belangrijk dat je bij aanmelding laat weten een voorkeur te hebben voor Natuurlijke Kraamzorg. Naviva doet dan haar uiterste best om aan jouw voorkeur te voldoen.