Wat merk ik?

Je baby drinkt de fles snel leeg en is niet voldaan na de voeding. Je ziet nog voedingssignalen, zoals sabbelen op de handjes. Ook is er een grotere kans op spugen doordat je baby te snel heeft gedronken.

Wat kan ik doen?

Er zijn twee technieken om therapeutisch de fles te geven. Hieronder beschrijven we beide methoden kort.

Techniek 1 – zijligging

Een manier van therapeutisch voeden is voeden in de zijligging. Voed je baby (in zijligging) op je benen of zo rechtop mogelijk tegen je aan. Las af en toe een pauze in. Je baby geeft dit vaak zelf aan, bijvoorbeeld door met de tong de speen uit zijn mond te drukken of door even te stoppen met drinken/zuigen. Haal op dat moment de fles uit zijn mondje.

Techniek 2 – Paced bottle feeding

Een andere manier van therapeutisch voeden is Paced bottle feeding. Laat de baby redelijk rechtop zitten. Vervolgens lok je het aanhappen uit door de met de speen de neus en lippen zachtjes aan te raken. Wacht op de zoek- en hapreflex. Als je baby de speen in zijn mond heeft, laat je hem eerst eventjes zuigen of sabbelen op de speen zonder dat er melk uitkomt. Dit kan door de fles iets te laten zakken, zodat er geen melk meer in de speen loopt. Breng daarna de fles net genoeg omhoog dat je baby wel melk krijgt, maar het niet te hard gaat.
Net als bij de zijligging las je regelmatig een pauze in. Anders dan bij de zijligging haal je de fles echter niet uit de mond van je baby, maar laat je de fles zakken zoals hierboven is beschreven. Houd de fles hoger als je baby weer gaat zuigen.

Algemene tips bij het voeden met de fles

  • Zorg dat je een speen gebruikt met een klein gat. Dit kun je testen, door de fles met water te vullen en dan ondersteboven te houden. Bij een speen met een klein gat komt er af en toe een druppeltje uit de speen, en niet een straal
  • Houd de fles ongeveer horizontaal, zodat de speen net gevuld is met moedermelk. De melk stroomt dan minder snel
  • Wees alert op tekenen van stress: gespreide vingers en/of tenen, melk die bij de mondhoeken wegloopt, je baby kijkt zorgelijk, draait het hoofd weg of probeert de fles weg te duwen, je baby schrokt, hijgt, hapt naar adem of haalt gierend adem. Las een pauze in als je baby deze tekenen vertoont
  • Onze belangrijkste tips is echter: oefen geen druk op je baby uit. Als het niet direct lukt, kan het later weer geprobeerd worden. Hoe meer dwang, hoe groter de kans op verzet!

Meer informatie over flesvoeding vind je hier >>