14 weken zwanger

14 Weken zwanger. Deze week ben je 100 dagen zwanger! Al klinkt je uitgerekende datum waarschijnlijk nog best ver weg: de eerste 100 dagen zitten er op!

14 Weken zwanger, je baby is nu 8.5 centimeter en ongeveer zo groot als een perzik

Je baby

Het eerste zintuig, de tastzin, van je kindje begint al te werken. De tastzenuwen zorgen ervoor dat hij zijn eigen lichaampje kan voelen, maar ook bijvoorbeeld de navelstreng kan vastpakken. Ook kan het uit een reflex dat hij op zijn duimpje zuigt. Hij drinkt al van het vruchtwater en de nieren werken, waardoor hij ook al een beetje plast. Je baby krijgt, als je 14 weken zwanger bent, ook al wat haargroei. Het heeft al hoofdhaar en wenkbrauwen. En een snor en haren op het voorhoofd, de buik en de handen. De haren blijven tot ongeveer de 37ste week. Waarschijnlijk houden de haren het huidsmeer, dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt, op zijn plek. Huidsmeer is een beschermlaagje, dat jouw kleintje beschermt tegen het effect van het vruchtwater en tegen infecties. Je verloskundige kan het hartje al horen. De hartslag is ongeveer twee keer zo snel als dat van jou en klopt tussen de 120 en 150 keer per minuut! Wow, wat een ontwikkelingen allemaal he?

Jij

14 Weken zwanger, je bent nu op een derde van je zwangerschap. Je baarmoeder blijft groeien. De baarmoeder drukt misschien op je blaas en buikspieren, dit is een irritant gevoel en zorgt dat je vaker moet plassen. Misschien ben je af en toe wat duizelig, dit komt omdat jouw hart sneller klopt om aan de grotere vraag van bloed te voldoen. De duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door lage bloeddruk. Niet prettig, maar verder zullen de kwaaltjes waarschijnlijk afnemen. De meeste vrouwen voelen zich in de middelste drie maanden van de zwangerschap het fitst.

Tips

Denk je aan

  • Ben jij nu met 14 weken je al een beetje aan het oriënteren op wat je allemaal nodig hebt straks voor als de baby er is? Bekijk hier onze handige uitzetlijst. Verwacht je een twee-of meerling, bekijk dan onze meerlingen uitzetlijst. 
  • Heb je je al aangemeld voor kraamzorg? Doe dit bij voorkeur voor de 16e week van je zwangerschap! Aanmelden kan hier.
  • Werk je? Vraag bij je verloskundige of gynaecoloog om een zwangerschapsverklaring die je op je werk moet inleveren. Mocht je werkgever nog niet op de hoogte zijn van je zwangerschap, dan is dit formulier een goede aanleiding om het gesprek, dat je 14 weken zwanger bent, mee te beginnen. Misschien goed om vast na te denken over hoeveel uren je straks, na je verlof, wilt gaan werken. Hier lees je meer over werk en zwangerschap >>