19 weken zwanger

Rond de tijd dat je 19 weken zwanger bent (week 18 – week 21) heb je de 20-wekenecho. Deze echo wordt gezien als een medische ‘check’ van je kindje. Tijdens de echo wordt gekeken naar de groei van je kindje en alle organen. Veel toekomstige ouders willen graag weten wat het geslacht van hun kindje is. De 20-wekenecho is er niet voor bedoeld, maar de echoscopist kijkt meestal wel naar het geslachtsdeel van je kindje om jullie dit te kunnen vertellen. Willen jullie dat het een verrassing blijft? Geef dit dan door bij aanvang van de echo!

19 weken zwanger, je baby is nu 22 centimeter en ongeveer zo groot als een mango

Je baby

Bij je baby beginnen nu stompjes te vormen van wat later de volwassen tanden gaan worden. Deze groeien achter de melktanden. Je kind drinkt nu elke dag een flinke hoeveelheid vruchtwater: 12 ml vruchtwater per 24 uur. Dit vruchtwater plast hij ook weer uit in het vruchtwater. Dit klinkt misschien een beetje vies, maar het vruchtwater wordt constant ververst. De afvalstoffen voer jij op deze manier weer af.

Jij

Je bent 19 weken zwanger, als je nu je baby voelt is dit net alsof er een vlinder in je buik dwarrelt! Maak je geen zorgen als je nog niets voelt. Het is verder van groot belang dat jij voldoende drinkt. Dit kan je het best doen in de vorm van water. Vermijd (te veel) koffie of energiedrankjes. Veel drinken zorgt ervoor dat jij ook al je afvalstoffen weer kwijtraakt en ook voorkomt het dat je slecht naar de wc kan, waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Al dat drinken zorgt er natuurlijk wel voor dat je nog vaker moet plassen dan je al deed.

Tips

Denk je aan

Je bent 19 weken zwanger, heb jij al nagedacht of je fles– of borstvoeding wilt geven? Verstandig is om hier zo langzamerhand eens over na te denken. Vraag in je omgeving eens om tips.