28 weken zwanger

Je bent 28 weken zwanger! Niemand kan nu meer om jouw mooie ronde buik heen. Voel jij je buik af en toe op en neer gaan, als een soort schokjes? Dan is de kans groot dat je baby de hik heeft!

Je baby is nu 35 centimeter lang en ongeveer zo groot als een bloemkool.

Je baby

Je kleintje is heel druk met bewegen. Je zult hem vast al goed kunnen voelen trappelen, boksen en draaien. Hebben anderen hem ook al kunnen voelen? Je kindje oefent alvast om zijn spieren te ontwikkelen. Nu heeft hij nog lekker de ruimte. Het skelet van je kindje  verandert. De botten worden steviger, maar vooral de schedelbeenderen blijven ‘los’ naast elkaar bewegen. Hierdoor kan het hoofdje zich vervormen, doordat ze iets over elkaar schuiven (moulage). Dit vergemakkelijkt de doorgang door het baringskanaal.

Jij

Je bloeddruk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en je wordt waarschijnlijk gecontroleerd op gezwollen enkels, voeten en handen. Als je bloed Rhesus negatief is – ongeveer één op de zeven mensen heeft dit – wordt je bloed onderzocht op antilichamen. Blijf goed drinken. Drink gedurende de hele dag veel water. Dit helpt je tegen uitdroging, wat op zijn beurt hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Het houdt ook de nieren en blaas gezond door het regelmatige plassen.

Denk je aan

Krijg je kraamzorg van Naviva? Tussen de 28e en 32e week van je zwangerschap word je door ons gebeld voor een kennismakingsgesprek. Is het je eerste kindje? Dan komt de intaker bij je thuis. Ook bij bijzondere omstandigheden leggen we een huisbezoek. Verwacht je een tweede of volgend kindje, dan vindt het gesprek telefonisch plaats. Je kunt je met deze tips vast voorbereiden op het kennismakingsgesprek.