Zwanger week 13 t/m 14

Je bent nu 13 weken zwanger!

Je baby

De eerste drie spannende maanden zijn voorbij, de kans dat er nu nog iets fout gaat, is een heel stuk kleiner geworden. Je kunt nu met een gerust hart aan iedereen vertellen dat je zwanger bent, als je dat al niet hebt gedaan. Ook al is het grootste gevaar al geweest, moet je toch uitkijken infectieziekten en een paar zeldzame tropische ziekten. Je lichaam is inmiddels ook gewend aan de grote hoeveelheid hormonen en het kleintje in je buik. De nek van je baby is ontwikkeld en zijn hoofd kan vrij bewegen. Zijn gezicht is gevormd, compleet met neus, mond en oren. De benen beginnen ook wat langer te groeien. Eind deze week is je kindje helemaal gevormd. De rest van de tijd in je buik, dient om je baby te laten groeien totdat hij rijp genoeg is om je baarmoeder te verlaten en erbuiten te overleven. Je baby is nu 7,5 cm groot en weegt een 28 gram.

Jij

Wat gebeurt er bij jou? Rond deze tijd kun je ook striae krijgen. Je kunt jezelf nog zo goed insmeren maar striae zijn blijvend en er is weinig aan te doen. Hou gewoon in je achterhoofd dat het minder zichtbaar zal zijn na de zwangerschap. Sommige zwangeren onder ons krijgen nu een mooie zwangerschapslijn (de linea nigra), eerst roodachtig, later verkleurt het en zal na de zwangerschap verdwijnen. Het kan zijn dat deze streep zelfs 10 maanden na de zwangerschap vaag zichtbaar blijft.

Je bent nu 14 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 8.5 cm en weegt ongeveer 60 gram. De tastzin, het eerste zintuig van je kindje begint al te werken. Je baby krijgt al wat haargroei (Lanugo), het heeft al hoofdhaar en wenkbrauwen. En ze hebben een snor en haren op het voorhoofd, de buik en de handen. De haren blijven tot ongeveer de 37ste week. Waarschijnlijk houdt hij het huidsmeer, dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt, op zijn plek. Huidsmeer is een beschermlaagje, dat jouw kleintje beschermt tegen het effect van het vruchtwater en tegen infecties. Rond de 4de maand zullen de haren in de wenkbrauwen en hoofd gekleurd worden door speciale pigmentcellen. De Lanugo verdwijnt voordat ze geboren worden. De verloskundige kan het hartje al horen. De hartslag is ongeveer twee keer zo snel als dat van ons, tussen de 120 en 150 slagen per minuut. De hersenen sturen al echt de spieren aan, waardoor de armen buigen bij de elleboog en pols. Je kindje is zelfs al in staat het duimpje los van de andere vingertjes te bewegen. De tastzenuwen zorgen ervoor dat hij zijn eigen lichaampje kan voelen, maar ook bijvoorbeeld de navelstreng kan vastpakken. Ook kan het uit een reflex dat hij op zijn duimpje zuigt. Hij drinkt al van het vruchtwater en de nieren werken waardoor hij ook al een beetje plast. De oortjes zitten al netjes op zijn plaats aan de zijkanten van het hoofdje. Het hoofdje groeit minder hard dan de rest van het lichaampje, en komt hierdoor wat meer in verhouding tot de rest.

Jij

Je bent nu op één derde van je zwangerschap. De gemiddelde zwangerschap duurt 266 dagen, of 280 dagen gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je baarmoeder blijft groeien en is nu ongeveer zo groot als een grapefruit. De baarmoeder drukt misschien op je blaas en buikspieren, dit is een irritant gevoel en zorgt dat je vaker moet plassen. In deze periode beginnen de zwangerschapskwaaltjes af te nemen. In middelste drie maanden zal je vaak het minste last hebben van kwaaltjes door je zwangerschap. Je begint misschien ook al een beetje een buikje te krijgen.

Misschien ben je af en toe wat duizelig, dit komt omdat jouw hart sneller klopt om aan de grotere vraag van bloed te voldoen. Ben je veel duizelig en moe, laat dan je bloed even controleren, misschien heb je iets last van bloedarmoede. De verloskundige kan dit op een eenvoudige manier (laten) vaststellen. De duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door lage bloeddruk. Heb je normaal nogal last van een verhoogde bloeddruk, dan zul je zien dat in de middelste drie maanden jouw bloeddruk vaak wat stabieler is, om aan het eind van de zwangerschap weer wat hoger te worden. Deze periode is toch al de periode van genieten, de middelste drie maanden. De meeste kwaaltjes van het begin zijn verdwenen en je zwangerschap is nog niet zo zwaar dat je last hebt van kwaaltjes waar je aan het eind van de zwangerschap last van hebt.

Tips voor deze periode

Moeders voor moeders

Zwanger, wat fijn!! Sommige vrouwen willen graag zwanger worden, maar bij hen lukt ’t niet. Moeders voor moeders kan helpen als jij hen helpt!

Eten voor twee?

Eten voor twee? Feit of fabel? Wil je meer weten? Het Voedingscentrum vertelt je er alles over.

Welke spullen moet je aanschaffen?

We hebben het voor je op een rijtje gezet. Er is ook een lijstje voor meerlingen.