Zwanger week 25 t/m 28

Je bent nu 25 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 32,5 cm en weegt ongeveer 650 gram. Als je baby nu geboren zou worden, heeft het een kleine kans om met heel veel verzorging te overleven. Maar het is natuurlijk veel beter als je kindje nog heel veel weken in je buik blijft. Want als hij nu geboren wordt, zal het zeker heel lang in de couveuse moeten verblijven en zeer veel verzorging nodig hebben. Je kindje is nog niet echt klaar om buiten de baarmoeder te overleven. De longetjes zijn nog lang niet rijp en ook is het schedeltje nog erg zacht. Je baby wordt de komende tijd alleen nog zwaarder, groter en sterker. Hij wordt al wat dikker. Het babyhartje klopt twee keer zo snel als jouw hart!
Wat je baby nu kan horen? Vergelijk het met onder water zwemmen. Er dringen allerlei geluiden tot hem door, maar heel gedempt. Er is overigens best veel ‘herrie’ om je kind heen. Hij hoort niet alleen muziek en stemmen van buitenaf, hij luistert ook naar darmgerommel, het ruisen van je bloed en het kloppen van je hart.

Je bent nu 26 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 33 cm en weegt ongeveer 720 gram. Je baby is steeds sterker geworden en dat merk je, doordat je bijvoorbeeld niet goed kan slapen door het schoppen. De longen beginnen zich beter te ontwikkelen. Maar zijn nog lang niet rijp genoeg om het buiten de baarmoeder op eigen kracht te doen. Hij begint een vet reserve op te bouwen. Jouw kindje kan al heel veel en is al bijna geheel opgewassen voor de grote sprong van de geboorte. Hij kan voelen, schoppen, slikken, horen, gapen, duimen en nog veel meer.

Je bent nu 27 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 34 cm en weegt ongeveer 800 gram. Je buik reikt ongeveer tot 23 cm boven je schaambeen. Het eerste half jaar van je zwangerschap is voorbij, je gaat nu naar de laatste drie maanden. Het is nu goed voor de buitenwereld te zien dat je zwanger bent. Qua gewicht groeit de baby als kool, maar groeien in de lengte gaat nu niet meer zo hard. Rond deze week gaan de membramen die de oogleden vormen open. De ogen van een baby zijn in het begin meestal blauw. Dit komt omdat de oogkleur van de ogen pas een paar maanden na de geboorte compleet is. Soms worden baby’s met bruine ogen geboren. Je kindje zit in het schemer in jouw buik, een rode kleur van jouw huid met de bloedsomloop, maar toch neemt het al dingen waar. Als jij met je buik in de zon zit dan ziet jouw kindje ook veel licht. De signalen die hij opvangt, worden doorgestuurd naar de hersens. Je kindje krijgt in deze periode ook een trommelvlies in de oortjes.

Jij

In het algemeen kun je stellen dat er geen bewijzen zijn dat een vliegreis schade oplevert. Het vliegen is in ieder geval tot 30 weken toegestaan. Bij sommige vliegmaatschappijen mag het tot 36 weken. Vliegmaatschappijen hebben zo hun eigen regels wat betreft het reizen van zwangere vrouwen. Wandelen, fietsen en zwemmen kunnen echter tot op de dag van de geboorte gedaan worden.

Je bent nu 28 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ongeveer 35 cm en weegt ongeveer 900 gram. Mijlpaal, als je baby vanaf nu geboren zou worden, heeft het een redelijk grote grote kans in leven te blijven, maar dan niet zonder medische hulp want hij kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden en ook de longen kunnen nog niet op volle kracht werken. Je baby is nog helemaal bedekt met huidsmeer, wat hem beschermt tegen het vruchtwater. Het gewicht van je kindje is de afgelopen vier weken verdubbeld. Het skelet verandert. Het kraakbeen begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al aardig stevig zijn bij de geboorte. Maar de verbening is dan nog lang niet voltooid. Vooral de schedelbeenderen: deze blijven tot na de geboorte ‘los’ naast elkaar. Hierdoor kan het hoofdje zich vervormen doordat ze iets over elkaar schuiven (moulage). Dit vergemakkelijkt de doorgang door het baringskanaal.

Jij

Je bloeddruk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en je wordt waarschijnlijk gecontroleerd op gezwollen enkels, voeten en handen. Als je bloed Rhesus negatief is – ongeveer één op de zeven mensen heeft dit – wordt je bloed onderzocht op antilichamen. Blijf goed drinken. Drink bijvoorbeeld gedurende de hele dag veel water of verdund vruchtensap. Dit helpt je tegen dehydratie, wat op zijn beurt hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Het houdt ook de nieren en blaas gezond door het regelmatige plassen.