Zwanger week 29 t/m 30

Je bent nu 29 weken zwanger!

Je baby

Onderzoek heeft uitgewezen dat je baby niet alleen kan horen, maar ook in staat is jouw stem te herkennen. Dit toont aan dat baby’s nu al kunnen leren, onthouden en herkennen. Je baby is nu ca. 36 cm en 1200 gram. Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft? Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, heeft een eigen dag en nachtritme (die weleens volledig van die van jou kan verschillen) maar ook de manier van trappelen zul je waarschijnlijk al heel goed herkennen.

Jij

Misschien merk je dat je tepels melkvocht afscheiden, misschien heb je dit al langere tijd. Als je dit nog niet gemerkt hebt dan geeft dat niet. Sommige vrouwen zien het pas nadat de baby is geboren. Waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld? Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram. Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen. Dit mag je er nog eens bijrekenen tot aan je bevalling:

  • Placenta en vliezen 650 gram
  • Vruchtwater 600 gram
  • Baarmoeder 1000 gram
  • Borsten 800 gram
  • Bloed 1000 gram
  • Extra vettoename 3500 gram

Je bent nu 30 weken zwanger!

Je baby

Je baby nu alweer ca. 37 cm en ca. 1500 gram en maakt momenteel behoorlijke spurten.

Jij

Misschien voel je voor het eerst de Braxton Hicks weeën. Deze zullen aanhouden tot het einde van de zwangerschap. Het zijn oefenweeën, die geen pijn hoeven te doen. Ze maken je klaar voor de echte bevalling. Schoenen met lage of geen hakken zitten lekkerder dan schoenen met hoge hakken nu je buik je balans heeft veranderd. Als je niet comfortabel kan zitten probeer dan op de grond te zitten, met je rug en schouders tegen de muur aan. De huid begint strak te trekken omdat vet zich nu onder de huid vormt. Het vet isoleert en dient tevens als energiereserve.
Rond deze periode kun je geplaagd worden door brandend maagzuur. Dit komt omdat je baarmoeder steeds hoger gedrukt wordt en zodoende de ingang van de maag minder goed afsluit. Probeer koffie, thee en sinaasappelsap te vermijden. Een oplossing kan zijn een glas lauwe melk. Probeer te gaan slapen met je bovenlichaam vanaf je taille iets hoger dan je onderlichaam. Als dit niet helpt overleg dan eens met je huisarts of verloskundige, maar ga niet op eigen houtje medicijnen innemen.