Zwanger week 31 t/m 32

Je bent nu 31 weken zwanger!

Je baby

Je kindje is nu ca. 38 cm en weegt ca. 1800 gram. Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft. Je baby zou zich buiten de baarmoeder nog niet warm kunnen houden en ook zijn weerstand is nog niet voldoende opgebouwd. Dit maakt je kindje kwetsbaar voor infecties. Mocht het toch zo zijn dat je kindje nu geboren wordt, dan is hij wel levensvatbaar maar moet direct de couveuse in.

Jij

Je gewicht neemt sneller toe in deze fase, waarschijnlijk een halve kilo per week. Omdat je lichaam zwaarder wordt is het goed ontspanningsoefeningen te doen. Probeer in deze periode goed op je houding te letten, je rug kan je anders parten gaan spelen. Door het extra gewicht kun je gaan overhellen, probeer je bilspieren aan te spannen en je schouders naar achteren te houden bij het staan en lopen.

Je bent nu 32 weken zwanger!

Je baby

Je kindje is nu ca. 40 cm en weegt 1900 gram. Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden. De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder waardoor de “speelperiode” nu wel ten einde is.

Jij

De groei van je lichaam neemt nu af. Omdat de ruimte in de baarmoeder beperkt is, ligt de baby met de benen opgetrokken (de `foetushouding`). Hou je vocht vast? Soms zijn je voeten aan het eind van de dag zo opgezet dat je je schoenen niet meer past. Probeer regelmatig even te rusten maar blijf wel goed in beweging, dit helpt namelijk een vlotte doorbloeding. Blijven je enkels zo dik, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige want je bloeddruk kan te hoog zijn.

Tips voor deze periode

Meer uren?

Wil je meer uren kraamzorg ontvangen dan geïndiceerd? Dat is mogelijk.

Beval je in het ziekenhuis?

Zet dan ruim van tevoren een tas klaar met de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Download onze handige checklist voor een overzicht van alles wat je nodig hebt. Deze vind je ook achterin ons bewaarmagazine dat je hebt ontvangen.

Klossen of bedverhogers

Het einde van je zwangerschap komt dichterbij. Of je nu wel of niet thuis bevalt, het is van belang om je bed op klossen/bedverhogers te plaatsen. De consulent zal dit met je bespreken en een gratis bezorgservice aanbieden. Je kunt natuurlijk ook bij je eigen thuiszorgorganisatie in de buurt terecht.

Borst- of flesvoeding

Heb je nog geen keuze gemaakt? Lees in ons Informatiemagazine ‘Hoe bevalt ’t nu’ alles over voeding. Ook het Voedingscentrum geeft je veel informatie die je bij de keuze kan helpen. Kijk op de website van je plaatselijke Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Jouw CJG organiseert vaak samen met Naviva informatiebijeenkomsten.