Zwanger week 37 t/m 40

Je bent nu 37 weken zwanger!

Je baby

Je baby neemt snel in gewicht toe. Deze laatste vier weken kan de baby wel tot een kilo groeien. Je baby is nu circa 46 cm en weegt 3000 gram. Het hoofdje ligt waarschijnlijk al diep in je bekken. De ruimte die hij nu heeft is beperkt, daardoor voelen de bewegingen van je kindje anders dan een paar weken geleden. Voel je echter helemaal geen bewegingen meer? Neem dan contact op met je verloskundige.

Jij

Je hebt nu waarschijnlijk de Braxton-Hicks weeën gevoeld – ‘oefen’ weeën die in tegenstelling tot echte weeën niet pijnlijk zijn en niet toenemen in lengte en intensiteit. Ga je koffer maar vast klaar zetten, over een paar weekjes vorm je ineens een gezin. Als je van plan was om in het ziekenhuis te bevallen moet je de volgende dingetjes inpakken: Een lekker ruim T-shirt om in te bevallen, je mooiste pyjama voor in het kraambed, een badjas, pantoffels, voedings-bh, ondergoed, toiletspullen. Vergeet uiteraard niet om je fototoestel of camera mee te nemen. Ook handig is een lijstje met telefoonnummers van iedereen die je wil bellen. Je man zal niet de eerste zijn die ineens het telefoonnummer van zijn ouders niet meer weet door de spanning. En natuurlijk heel belangrijk……dat leuke lieve eerste pakje dat je je kindje zult aandoen.

Je bent nu 38 weken zwanger!

Je baby

Je baby kan nu op ieder moment worden geboren zonder ‘te vroeg’ te zijn. Gebruikelijk worden baby’s tussen week 38 en 42 geboren. Je kindje is nu ca. 48 cm en weegt ca. 3200 gram. Je baby groeit nu nauwelijks meer, hij komt hoogstens nog 20-30 gram per dag aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder kindje wil direct aan de fles of borst en dat beetje reserve geeft hem de mogelijkheid om rustig aan zijn nieuwe omgeving te wennen.

Jij

Jeukende voeten? Verwen ze met een pedicure en vraag je partner om een ontspannende voetmassage. Zet een tas klaar met spullen die je nodig hebt voor het geval je in het ziekenhuis moet bevallen. Ziekenhuizen hebben vaak een lijst voor je. Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt dan mag je nu waarschijnlijk gewoon thuis bevallen als je keuze daarop was gevallen. Sommige babys vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg.

Je bent nu 39 weken zwanger!

Je baby

Je baby is nu ca. 49 cm en weegt ca. 3300 gram. De baby ligt klaar in afwachting van hetgeen komen gaat.

Jij

In de laatste twee weken van de zwangerschap blijft je gewicht constant. Je buik is nu het grootst van de hele zwangerschap. Het `zat zijn` van de zwangerschap is nu normaal, je wilt waarschijnlijk dat het nu eens gedaan is. Probeer wat oefeningen te doen, als je er genoeg van hebt kun je ook gaan lopen om de bloedcirculatie op gang te houden en om wat frisse lucht te krijgen. Evenals je kindje ben je waarschijnlijk startklaar. Het is in deze tijd niet ongewoon als je snel geïrriteerd bent of vergeetachtig. Alles draait nu om jou en de baby en dat mag ook best want jullie gaan straks allebei een topprestatie leveren.

Je bent nu 40 weken zwanger!

Je baby

Je kindje is nu ca. 50 cm en weegt ca. 3400 gram. Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt hij minder vrijheid en wordt hij wakker. Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Gelukkig kan een gezond kindje dit natuurlijke proces zonder problemen aan. Als hij eenmaal op de wereld is moet hij in heel korte tijd wennen aan allerlei nieuwe prikkels zoals licht en harde geluiden.

Jij

Zorg dat er altijd voldoende brandstof in je auto zit voor het geval je naar het ziekenhuis of dokterspost moet rijden. Als je thuis bevalt, zorg dan dat alles wat je nodig hebt voor de bevalling klaar staat. “DE” week is nu aangebroken. Maar weinig kinderen worden op de verwachte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een weetje voelt. Je kindje kan misschien nog wel een paar weken lekker in zijn veilige omgeving blijven zitten. Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap want straks na je bevalling zul je zien dat je je buik nog gaat missen.