Zwanger week 41 t/m 42

Je bent nu 41 weken zwanger!

Je baby

Je kindje is nu ca. 50 cm en 3430 gram en heeft het blijkbaar nog steeds naar zijn zin.

Jij

Als je weeën worden opgewekt kan dit gebeuren op een aantal manieren: de vliezen breken – het doorprikken van de baarmoederzak wat betekent dat het water eruit loopt. Dit leidt meestal tot weeën. Dit proces heet ook wel amniotomie; Het geven van oxytocine, dit zorgt ervoor dat het hormoon direct opgenomen wordt in je bloed om de weeën op te wekken. Wanneer weeën opgewekt worden kunnen deze soms direct vanaf het begin snel en intensief komen en dit maakt het misschien zwaarder. Waarschijnlijk baal je nu omdat je overtijd bent. Troost je met de gedachte dat het nu echt niet lang meer zal duren. Ga maar alvast beginnen met de spullen voor de kraamvisite neer te zetten. Maak een lijntje in de huiskamer waaraan je de geboortekaartjes kunt ophangen en evt. kraamkado’s.

Je bent nu 42 weken zwanger!

Je baby

Je baby zal waarschijnlijk zonder huidsmeer ter wereld komen en heeft misschien al lange nageltjes.

Jij

Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken verloskundigen en artsen van overdragenheid. De medische term hiervoor is serotiniteit. Vijf tot tien procent van alle zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. Mocht er nog niets spontaan op gang gekomen zijn, dan zul je waarschijnlijk aan het eind van deze week worden ingeleid. De baarmoedermond zal met een speciale gel worden verweekt en als dit is gebeurd krijg je een infuus met een weeënopwekkend middel. Het toedienen hiervan wordt heel geleidelijk gedaan om te voorkomen dat de weeën plotseling te snel achter elkaar zullen komen. Een lichtpuntje… waarschijnlijk ben je over een aantal uren moeder.

Tips voor deze periode

Kraammateriaal over? Gooi het niet weg!

Stichting Baby Hope zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, Zuid Amerika en Oost-Europa.

Gezonde voeding

Heb je al andere kinderen? Goede voeding is belangrijk. Het Voedingscentrum laat zien waar je op moet letten.

Cafeïne en borstvoeding

Drink je regelmatig koffie, cola of energiedrankjes? Of gebruik je regelmatig andere cafeïnehoudende producten? Dan komt dat ook in je melk terecht. Je kindje neemt cafeïne makkelijk in het lichaam op. Chocolade en andere producten waar cacao inzit en roken kunnen de effecten van cafeïne verder versterken. Krijg je een hoeveelheid cafeïne binnen die te vergelijken is met zo’n vier à vijf kopjes koffie dan is er over het algemeen weinig aan de hand. Bij jong geboren of zieke kindjes kan dat anders zijn. Gebruik je cafeïnehoudende producten en is je kindje onrustig, slaapt het moeilijk in of onrustig? Kijk dan eens of het helpt deze cafeïnehoudende producten tijdelijk te laten staan.