De kraamweek van Fauve

Fauve (27 jaar) is mama van 2 prachtige dochters: Charlie (bijna 2 jaar) en baby Loïs. Samen met Kevin en de kids woont ze  in het mooie Warnsveld. Fauve is een bezige bij. Ze werkt drie dagen in de week in een hoorwinkel, wandelt en fietst graag en neemt haar trouwe volgers op Instagram bijna dagelijks mee in haar leven. Ze kreeg kraamweek van Naviva in coronatijd.

Zwanger zijn in coronatijd... Hoe beviel dat?

‘In het begin van de zwangerschap maakte ik mij helemaal geen zorgen wat betreft corona. Naar mijn idee zou het tegen de tijd dat ik zou moeten bevallen allang over zijn. Maar helaas… Het maakte me niet perse angstig, maar ik had wel vragen over wat voor een gevolgen het zou hebben. Zo mochten Kevin en Charlie bijvoorbeeld niet mee naar de verloskundige voor controles en dat vond ik erg jammer. Ook vroeg ik mij af wat voor gevolgen het zou hebben tijdens de bevalling. Moest ik bevallen met mondkapje? Dit hoefde gelukkig niet.’

Vertel eens over je bevalling...

‘In de avond van 8 december begonnen mijn weeën. Ik twijfelde in eerste instantie of het niet alleen voorweeën waren, want ze kwamen niet echt constant. In de nacht kwamen ze regelmatiger en werden ze qua intensiteit steeds heftiger. maar er bleef steeds 10-15 min tussen zitten. In de ochtend had ik het idee dat ze wel vaker kwamen. Charlie werd opgehaald door oma en werd naar de opvang gebracht. Kevin besloot om 08.30 uur onze verloskundige te bellen. Om 10.00 uur kwam de verloskundige thuis en ging ze kijken hoeveel ontsluiting ik had. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in omdat de weeën niet om de 5 minuten kwamen. Maar ik bleek al 5 cm ontsluiting te hebben. Kevin en de verloskundige hebben toen samen het bad opgezet waar ik rond 11.00 uur in ben gegaan. Ik kreeg vrijwel direct persdrang. Om 11.25 uur is Loïs Rhea thuis in bad geboren.’

En toen kwam de kraamverzorgende. Met mondkapje...

‘Ja, en dat vond ik niet raar. Ik was al zo gewend aan dat mondkapje. Eigenlijk waren het mondkapje en de handschoenen het enige wat ik van corona merkte in de kraamweek. En het advies om geen bezoek te ontvangen natuurlijk. Maar eigenlijk hadden we al met elkaar besproken dat we in de kraamweek weinig tot geen bezoek wilden ontvangen.’

Hoe vat je je kraamweek samen?

‘We hebben een erg fijne kraamweek gehad. De klik met de kraamverzorgende was gewoon gelijk goed, ze paste zich goed aan binnen ons gezin wat erg prettig was. Het was verder heel relaxed. Wat ik ook erg fijn vond is dat onze kraamverzorgster de tijd nam om Charlie overal bij te betrekken en zelfs de moeite nam om even met Charlie een boekje te lezen of te tekenen. Bij de geboorte van onze eerste dochter hebben we ook kraamzorg van Naviva gehad. We hadden toen ook echt een ontzettend fijne en lieve kraamverzorgster. Dus toen we ons voor de tweede keer moesten aanmelden bij een kraamzorgorganisatie was de keuze snel gemaakt.’

Het is je tweede kindje. Wat voor verschil maakt dat in de kraamweek?

‘Dat het vooral voor Kevin drukker was. In de kraamweek van Charlie kon hij lekker bij ons op bed komen liggen en ook veel aandacht aan Charlie geven. Nu had hij de volledige zorg voor Charlie, de huisdieren het huishouden en dan nog de keren dat hij extra naar de winkel moest of iets dergelijks.  Zelf vond ik het grootste verschil dat ik het emotioneel zwaarder vond. Ik had het gevoel dat ik Charlie tekort deed omdat ik die eerste week voornamelijk veel boven leefde samen met Loïs. Verder was het voor ons – in tegenstelling met de eerste keer – allemaal niet nieuw meer. Charlie is pas 20 maanden. Maar het was wel weer een fijne opfrisser.’

Hoe was het uiteindelijk om geen kraambezoek te ontvangen?

‘Zalig! Echt even tijd voor elkaar. Op onze ouders na hebben we niemand ontvangen. Maar dat vonden wij helemaal prima. We konden zo lekker cocoonen. We hebben verder ook niet aan raambezoek gedaan. Wel aan beeldbellen.’

Je hebt wel een groot digitaal publiek. Liet je je Instagram-volgers meteen meegenieten?

‘Ja, eigenlijk plaatste ik een paar uur na de bevalling mijn eerste post al. Trots natuurlijk dat onze dochter geboren was. Ook deelde ik regelmatig filmpjes en foto’s in mijn stories.’

Wat vond jij het hoogtepunt van onze kraamzorg?

‘Het was elke avond weer een feestje om door mijn filmrol te scrollen op mijn telefoon. Onze kraamverzorgster pakte geregeld mijn telefoon of camera om foto’s en filmpjes te maken. Dat heb ik haar gevraagd te doen. Zo heeft ze ook foto’s gemaakt van de eerste ontmoeting tussen Charlie en Loïs. Dat zijn van die waardevolle momenten die je graag vastgelegd ziet maar zelf niet kan doen.’

Wat wil je zeggen tegen zwangeren die opzien tegen een kraamweek in tijden van lockdown?

‘Dat ik me eerst ook zorgen maakte over hoe dat dan zou zijn. Dit heb ik tijdens mijn telefonische intake met Naviva kenbaar gemaakt. Die dame heeft mij toen uitgelegd wat voor maatregelen Naviva hanteert en zo was ik al redelijk voorbereid. Misschien helpt het jou als je het ook aankaart tijdens je intake? Verder wil ik zeggen dat het me reuze meeviel.  Op het moment dat het zover is en je de baby in je armen houdt, vergeet je alles om je heen. Je komt in een babybubbel terecht en alles draait daar om. En het feit dat je je niet druk hoeft te maken om wie wanneer op kraambezoek kan komen, maakt het extra relaxed.’

Meld je aan voor Naviva