Kraamzorg op Maat

Kan een andere verdeling van de uren kraamzorg bijdragen aan de gezondheid van moeder en kind? Die vraag wordt beantwoord met het onderzoek Kraamzorg op Maat. Naviva Kraamzorg is een van de deelnemende partijen aan dit onderzoek. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

In het kort

Nu bepaalt het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) hoeveel uren kraamzorg je krijgt. Een nadeel daarvan is dat elke dag in het ziekenhuis wordt gekort op het aantal uren en dagen kraamzorg thuis. Juist moeders en baby’s die risico’s lopen of gezondheidsproblemen hebben, krijgen daardoor minder uren zorg. Met Kraamzorg op Maat wordt onderzocht of een andere verdeling van uren positief bijdraagt aan de gezondheid. Ieder gezin krijgt met Kraamzorg op Maat minstens 7 dagen kraamzorg.

Voor wie is het bedoeld?

Je wordt uitgenodigd voor Kraamzorg op Maat als je:

  • Bent uitgerekend tussen 1 maart en 30 juni 2020
  • Woonachtig bent in de regio’s Apeldoorn, Deventer of Doetinchem – Winterswijk
  • Kiest voor volledige kraamzorg (dus niet de minimale kraamzorg)

Toestemming

Jij beslist natuurlijk zelf of je mee wilt doen aan Kraamzorg op Maat. Wil je niet meedoen? Dan ontvang je reguliere kraamzorg volgens het geldend Landelijk Indicatie Protocol. Wil je wel meedoen? Dan onderteken je een toestemmingsverklaring. Bij het intake-huisbezoek ontvang je die van de consulent. Bij een telefonische intake wordt de toestemmingsverklaring per post naar je verstuurd. Goed om te weten: je kunt op ieder moment, zelfs in je kraamweek, besluiten je toestemming in te trekken. In dat geval ontvang je reguliere kraamzorg.

Zorgpakketten en uren

Binnen Kraamzorg op Maat wordt gewerkt met zorgpakketten. De situatie van jou en/of je kindje bepaalt in welk pakket jullie worden ingedeeld. In totaal zijn er 13 zorgpakketten. Aan elk zorgpakket is een aantal uren kraamzorg gekoppeld. Gaat alles prima met jou en je kindje? Dan krijgen jullie 38 uur kraamzorg verdeeld over 7 dagen. Bij bevallingsproblemen is dit bijvoorbeeld 41 uur. Bij psychische klachten is bijvoorbeeld sprake van 54 uur.

Meer informatie voor zwangeren en (aanstaande) ouders

Lees of download onderstaande folders voor meer informatie. De folder ‘Brochure Kraamzorg op Maat’ ontvang je bij het maken van een intakeafspraak. Het bevat korte en duidelijke informatie over het onderzoek. ‘Cliëntinformatie Kraamzorg op Maat’ ontvang je bij het intakegesprek zelf en geeft meer informatie over de achtergronden van het project. Tenslotte geeft de brochure ‘Medisch Wetenschappelijk Onderzoek’ van het ministerie VWS meer informatie over jouw rechten en plichten.

Meer informatie voor professionals

In onderstaande bijlage vinden professionals meer informatie over Kraamzorg op Maat. Het betreft hier de factsheet voor ketenpartners. Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met uw vaste contactpersoon binnen Naviva of door te mailen met [email protected].