Nieuw: e-consulten bij Naviva
Als aanvulling op haar dienstverlening biedt Naviva een deel van haar cliënten een e-consult aan. Dit is een afspraak met een gediplomeerd kraamverzorgende via beeldbellen, die in de meeste gevallen plaatsvindt na afsluiting van de fysieke kraamweek. Tijdens het e-consult heeft de cliënt een extra gelegenheid om advies te vragen, instructies door te nemen of gewoon even te delen hoe het gaat.
Vergoed door verzekeraars
De e-consulten zijn onderdeel van een pilot, waarin onderzocht wordt in hoeverre digitale zorg de kraamzorg kan ondersteunen, verbeteren en toekomstbestendiger kan maken. De e-consulten worden vooralsnog alleen aangeboden aan cliënten die verzekerd zijn via Zilveren Kruis of VGZ (of een van hun labels). Zij vergoeden het e-consult en rekenen ook geen eigen bijdrage. Dat betekent dat een e-consult voor cliënten van VGZ en Zilveren Kruis geheel gratis is.
Wat ik nog vragen wilde...
Nynke Scheel, directeur van Naviva is enthousiast over de pilot: ‘Het is een mooie en laagdrempelige manier om na afsluiting van de fysieke zorg nog contact met de kraamverzorgende te hebben. De eerste resultaten laten zien dat cliënten een hogere mate van zelfvertrouwen krijgen door deze dienstverlening. Vaak denk je dat je alles weet, maar als de kraamverzorgende eenmaal weg is, zit je toch nog vaak met vragen. Die kun je dan stellen tijdens het e-consult.’ De e-consulten worden gegeven door gediplomeerd kraamverzorgenden van Naviva. De komende periode gaan we onderzoeken hoe deze dienstverlening op de meest optimale manier kan bijdragen aan goede kraamzorg.
Laagdrempelig contact
Kraamverzorgende Laura heeft al meerdere e-consulten gegeven. ‘Het is superleuk om te zien hoe enthousiast de gezinnen zijn’, vertelt ze. ‘Ook al is het voor beide soms nog een beetje wennen om zo met elkaar in gesprek te gaan, het is al snel ontspannen. Als de kraamzorg thuis is afgesloten en je op de 9e of 10e dag nog een e-consult mag geven, is dat een mooie aanvulling. Het is fijn voor kraamvrouwen om nog even te kunnen overleggen met ons. Wij zijn dan toch laagdrempeliger dan de verloskundige, denk ik.’
De toekomst van kraamzorg
Kraamzorg ligt in heel Nederland onder druk vanwege personeelskrapte, disbalans tussen vraag en aanbod en krappe tarieven. Deze pilot heeft als doel om te onderzoeken of e-health (e-consulten) bijdraagt aan het behoud van deze waardevolle vorm van zorg, die zo uniek en typisch Nederlands is. De e-consulten zijn een aanvulling op de fysieke kraamzorg wanneer de uren die geïndiceerd zijn niet volledig fysiek gegeven kunnen worden.
Digitalisering
Naviva is al langer bezig met digitaliseren. Zo krijgen cliënten al ruim een jaar Digitale Ondersteuning Kraamzorg (DOK)in de vorm van handige instructievideo’s en digitale voorlichting en heeft het papieren dossier plaatsgemaakt voor een digitaal dossier. Ook is Naviva bezig met het ontwikkelen van een app. Zodra deze er is, worden cliënten niet alleen ondersteund in de kraamweek, maar ook gedurende de zwangerschap en baby’s eerste jaar. Nynke Scheel: ‘We bewegen hierin mee met de markt. De cliënt verwacht steeds meer informatie digitaal tot zich te krijgen. Je ziet dit in de gehele zorg gebeuren. Ik zie het als een positieve ontwikkeling. Onze kraamverzorgenden zullen altijd onmisbaar blijven in de gezinnen, maar veel instructies kunnen prima digitaal aangeboden worden. Als het druk is ter ondersteuning en in rustige periodes als extra naslagwerk.