Gratis kinkhoest-vaccinatie voor alle zwangeren

Datum : 10 december 2019

Vanaf maandag 16 december is de kinkhoest-vaccinatie (22 wekenprik) gratis beschikbaar voor alle zwangeren in Nederland. Het kinkhoest-vaccin was al beschikbaar, maar werd niet vergoed. Goed nieuws dus voor alle zwangeren die zich willen laten inenten tegen kinkhoest.

Waarom vaccineren?

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Niet alleen vanwege je eigen gezondheid, maar vooral voor die van je baby. Baby’s krijgen in Nederland pas een vaccinatie tegen kinkhoest als ze twee maanden oud zijn. Dat betekent dat ze onbeschermd zijn in de meest kwetsbare periode van hun leven. Kinkhoest is namelijk risicovol voor pasgeboren baby’s. Door zelf een vaccinatie tegen kinkhoest te halen in je zwangerschap is je baby vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam: 22 wekenprik.

Over het vaccin

De 22 wekenprik beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar tegen kinkhoest, tetanus en difterie. Het vaccin is veilig voor zwangeren. Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen de 22 wekenprik gratis aangeboden. Je kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling, maar het advies van het RIVM is de prik zo snel mogelijk na de 22e week te halen. Dan is je baby namelijk ook beschermd als hij of zij te vroeg is geboren. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. De 22 wekenprik tegen kinkhoest is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden door het RIVM.

 

Hoe werkt het?

Na de kinkhoestvaccinatie maak jij antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Dit zal dan pas bij 3 maanden zijn in plaats van 2 maanden. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Meer weten?

Heb je vragen over het kinkhoest vaccin? Twijfel je nog of je je wel of niet moet laten vaccineren? Je verloskundige kan je meer vertellen en denkt graag met je mee. Op de website van het RIVM vind je ook volop informatie over de kinkhoestvaccinatie.