Naviva deelt Zorg Op Afstand-pakket

Datum : 27 maart 2020

Naviva heeft een compleet pakket ontwikkeld om Zorg Op Afstand te kunnen leveren. Kraamzorg Op Afstand wordt aanvullend gegeven op korte zorg aan huis als iemand in het kraamgezin (mogelijk) besmet is met COVID-19. Op deze manier kan het gezin toch zo goed mogelijk ondersteund worden in de kraamtijd. Het Zorg Op Afstand-pakket is beschikbaar voor andere kraamzorgorganisaties.

Compleet pakket

Het Zorg Op Afstand-pakket van Naviva is een compleet en digitaal pakket. Het bestaat uit onder andere een handleiding en instructies voor de kraamverzorgende, een zorgdossier, adviezen voor alle gangbare situaties en tientallen instructievideo’s. Allemaal bedoeld om de kraamvrouw en de pasgeborene een zo veilig mogelijke start te geven. Kraamverzorgenden die zorg op afstand geven, kunnen via videobellen begeleiding bieden en het gezin door de handelingen loodsen. Doordat het kraamzorgdossier wordt gevolgd, komen alle essentiële instructies aan bod. De korte noodzakelijke zorg, zoals de controles bij moeder en kind, wordt wel aan huis geboden. De kraamverzorgende draagt dan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Beste alternatief

Volgens Ginel van Weering, directeur-bestuurder van Naviva, is zorg op afstand iets wat enkele weken geleden nog ondenkbaar leek. ‘Helaas zitten we in een extreme situatie. En dat vraagt om anders denken, om flexibiliteit en creativiteit. Geen enkele kraamvrouw heeft om deze situatie gevraagd. Net als ieder ander wil zij gewoon een ontspannen kraamtijd. Maar wij moeten ook aan de veiligheid van onze medewerkers denken en dan is dit het beste alternatief. Want geen kraamzorg, dat zou nog veel erger zijn.’

Klaar voor gebruik

Het Zorg Op Afstand pakket van Naviva is klaar voor gebruik én mag gebruikt worden door andere kraamzorgorganisaties. Van Weering: ‘Wij voelen ons zeer verantwoordelijk voor onze cliënten, onze medewerkers, maar ook voor concullega’s. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Daarom stellen we ons Zorg Op Afstand-pakket gratis ter beschikking aan andere kraamzorgorganisaties. Daarmee helpen we tenslotte ook moeders, baby’s en jonge gezinnen in deze ongekende periode.’ Op dit moment hebben al 50 kraamzorgorganisaties van dit aanbod gebruik gemaakt.

Uitzonderlijk

Kraamzorg is basiszorg. Kraamzorgaanbieders kennen daarom een zorgplicht. Geen cliënt wordt geweigerd en er bestaan wettelijke kaders voor minimale duur van de kraamzorg. Door het coronavirus heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten dat zorg ook op afstand geboden mag worden.

Ook gebruik maken van ons pakket?

Kraamzorgorganisaties die gebruik willen maken van het Zorg Op Afstand-pakket van Naviva, kunnen een mail sturen naar Annet Peters: a.peters@naviva.nl