Ontwikkelingen Oekraïne

Datum : 29 maart 2022

Hulp aan Oekraïense vrouwen, kinderen en gezinnen

In Oekraïne speelt zich momenteel een humanitaire ramp af die zijn weerga niet kent. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Een deel van hen komt in Nederland terecht. Onder hen zijn relatief veel moeders, zwangeren, jonge kinderen en gezinnen. Naviva Kraamzorg helpt hen graag met raad en daad.

Opvang in Deventer

Tegenover het kantoor van Naviva Kraamzorg aan de Keulenstraat in Deventer is een opvanglocatie geopend. De eerste vluchtelingen zijn inmiddels gearriveerd. De komende weken worden hier zo’n 300 mensen gehuisvest. Samen met onze medewerkers, cliënten en partners hebben we spullen geleverd om hun verblijf zo prettig mogelijk te maken. Denk hierbij aan zaken als wiegjes, peuterbedden, aankleedkussens, luiers, kleding, speelgoed, kindermeubilair en verzorgingsproducten voor moeders en baby’s. De hulp is zeer gewenst en wij zijn dankbaar voor de gulle gaven. We verwachten de komende tijd met regelmaat producten in te zamelen. Ook zullen medewerkers van Naviva op vrijwillige basis worden ingezet om de moeders, kinderen en gezinnen te ondersteunen met alledaagse zaken.

Kraamzorg aan Oekraïense gezinnen

Wij hebben de eerste Oekraïense gezinnen in ons werkgebied kunnen voorzien van bevalassistentie en kraamzorg. Zorgverzekeraars hebben inmiddels een aparte regeling opgezet, zodat deze uren zorg kunnen worden gedeclareerd. In het bijzonder danken wij onze partner PinPoint Parents voor hun royale donatie van 20 kraampakketten met daarin een keur aan verzorgingsartikelen en hygiënische middelen voor pas bevallen vrouwen.

Voorlichting in het Oekraïens

Naviva Kraamzorg maakt steeds meer gebruik van filmpjes om voorlichting te geven aan aanstaande ouders en kersverse gezinnen. Denk aan onderwerpen als voeding, veiligheid, verzorging, slapen en hechting. We hebben de vier meest waardevolle filmpjes laten vertalen in het Oekraïens. Dat geldt ook voor de brochure met essentiële informatie voor de eerste nacht met je kindjes. Deze vertaalde voorlichtingsmaterialen stellen wij kosteloos ter beschikking aan alle geboortezorgprofessionals uit binnen- en buitenland.

Blijf op de hoogte

Via Facebook, Instagram en LinkedIn zullen wij regelmatig oproepjes plaatsen voor hulp voor onze Oekraïense buren en cliënten. Hou ze goed in de gaten als ook jij een steentje bij wilt dragen.