Samenwerken voor de toekomst van de kraamzorg

Datum : 6 maart 2020

Op donderdag 5 maart ondertekenden vertegenwoordigers van Deltion College, ROC Midden Nederland en Naviva Kraamzorg een samenwerkingsovereenkomst. Doel van de samenwerking is de opleiding tot kraamverzorgende voor studenten aantrekkelijker maken. Beide opleiders en Naviva verwachten zo meer studenten te verleiden voor de kraamzorg, want nieuwe aanwas is hard nodig.

Flexibel onderwijs

De kern van de samenwerkingsovereenkomst is het aanbieden van beter maatwerk. De opleiding trekt veel zij-instromers vanuit de zorg. Zij hebben al een niveau 3-opleiding voltooid. Door de opleiding Kraamzorg modulair aan te bieden, krijgen de studenten een flexibel curriculum. Ze kunnen de modules volgen die nodig zijn en de opleiding in een passend tempo volgen: versneld waar mogelijk, vertraagd waar nodig. Marian Borghuis, manager Opleiden bij Naviva, is blij met de samenwerking: ‘Kraamzorg is het mooiste vak, maar de opleiding moest aantrekkelijker worden. In deze samenwerking vinden theorie en praktijk elkaar, met toekomstgericht en maatwerk onderwijs als resultaat. Ik vind het lovenswaardig dat deze twee opleiders hun verantwoordelijkheid nemen. Er is goed geluisterd naar werkgevers, werknemers en studenten in de kraamzorg.’

Bezegeling

Voor Agnes Mulder, accountmanager bij Deltion College voelt de samenwerkings-overeenkomst als een bezegeling. ‘Wij werken al jarenlang met veel plezier samen met Naviva Kraamzorg’, vertelt Mulder. ‘Wederzijds vertrouwen in elkaars expertise is altijd de basis geweest. Met deze overeenkomst wordt dit onderstreept. We bieden studenten een eigentijdse opleiding. Zij worden echt regisseur over hun eigen leertraject en wij als opleiders bieden zo veel mogelijk maatwerk. Tegelijkertijd is de kwaliteit van deze beroepsopleiding opnieuw geborgd. Want kwalitatief hoogwaardige kraamzorg bied je alleen met deskundige kraamverzorgenden.’

Van links naar rechts: Rob van Zwieten, directeur Kraamzorg Naviva Kraamzorg, Jos van der Eijk, afdelingsmanager Verpleegkunde ROC Midden-Nederland en Simone van Ruth, Directeur Welzijn en Gezondheid Deltion College.

Over de opleiding

De branche-opleiding Kraamzorg wordt aangeboden als leerwerktraject op ROC Midden Nederland en Deltion College. Naast hun theorieopleiding doen studenten praktijkervaring op bij Naviva Kraamzorg. Zo worden ze in ongeveer een jaar tijd klaargestoomd tot kraamverzorgende. Vereiste is dat studenten al een afgerond MBO-diploma niveau 3 hebben.