Wat kost een baby?

Zwanger? Hoera! Je krijgt er natuurlijk een onbetaalbare hoeveelheid liefde voor terug, maar een kind kost natuurlijk wel geld. Hoeveel? Dat hangt van jouw persoonlijke situatie af, maar volgens het CBS besteden ouders ongeveer 17 % van hun besteedbare inkomen aan hun kind.

De eerste kosten die je krijgt zijn natuurlijk de kosten voor de aanschaf van een babyuitzet. Maar op de lange termijn moet je denken aan kosten voor kinderopvang, boodschappen (luiers), en een lager inkomen omdat je misschien minder gaat werken. Daarentegen krijg je ook een tegemoetkoming in de kosten. Daarover later meer.

Babyuitzet

Gemiddeld geven gezinnen volgens Nibud zo’n 1600 euro uit aan de babyuitzet (voor een eerste kind). Dit is dan inclusief de essentiële producten zoals een kinderwagen, autostoeltje, eerste kleertjes, babykamer en verzorgingsproducten. De prijs is zoals gezegd een gemiddelde. Als je de duurste kinderwagen en meubeltjes koopt, zal het bedrag hoger zijn. Koop je tweedehands producten? Dan zal het bedrag uiteraard lager zijn.

Om je te helpen een weg te banen tussen alle noodzakelijke, handige en soms ook compleet overbodige artikelen hebben we de belangrijkste artikelen voor je op een rij gezet in ons uitzetlijstje.

Zwangerschap

Gedurende je zwangerschap en bevalling maak je ook kosten. Denk aan zwangerschapskleding en kosten voor bijvoorbeeld geboortekaartjes. Ook heb je een kraampakket nodig als je niet aanvullend verzekerd bent. Een kraampakket kost gemiddeld 30 euro. Verder zal je misschien meer zorgkosten hebben, zoals eigen bijdrage kraamzorg, een eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie en het opmaken van je eigen risico. Tip: check op tijd of je zorgverzekering nog bij jouw situatie past. Er zijn bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage voor kraamzorg dekken. Houd rekening met zo’n 500 – 1000 euro voor kosten tijdens de zwangerschap en kraamperiode.

Kinderopvang

Blijf je werken? Dan heb je waarschijnlijk opvang voor je baby nodig. Gemiddeld betaal je hiervoor tussen de 5 en 9 euro per uur. Gelukkig kun je een deel van die kosten terug krijgen via de kinderopvangtoeslag. Het exacte bedrag wat je terug krijgt hangt af van onder andere je inkomen. Hier kun je zien hoeveel toeslag je kunt krijgen.

En daarna?

Kinderen kosten nu eenmaal geld. Aan luiers betaal je het eerste jaar bijvoorbeeld al zo’n 300 – 750 euro (afhankelijk van het merk luiers). Geef je flesvoeding? Dan komt dat er nog bovenop. Reken hiervoor zo’n 30 euro per maand. Ook moeten er kleding en schoenen gekocht worden. Kinderen groeien snel, dus dat net nieuwe paar schoenen is alweer te klein voor je het weet. Lang leve de kinderbijslag! Daarna krijg je nog te maken met schoolkosten. Vooral als je kind gaat studeren is dit best een behoorlijk bedrag. Nu alvast sparen voor studiekosten en een rijbewijs voor je kind is dus geen overbodige luxe.

Tegemoetkomingen in de kosten

Gelukkig zijn er tegemoetkomingen in de kosten voor ouders met kinderen, zoals Kinderbijslag, Kindgebonden Budget en Kinderopvangtoeslag. Lees hier waarop jij recht hebt.