Wegwerp of wasbaar?

78% Van onze volgers maakt gebruik van wegwerpluiers. Zij gebruiken graag wegwerpluiers vanwege het gemak, de goede pasvorm en het niet doorlekken van de luier. Een kleiner deel van onze volgers, 19%, maakt gebruik van wasbare luiers. Wasbare luiers worden voornamelijk gebruikt omdat het beter is voor het milieu, de babyhuid en je portemonnee. Daarnaast zien wasbare luiers er ook nog eens leuk uit! De overige 3% van onze volgers maakt gebruik van een combinatie van wasbare en wegwerpluiers.

Voor- en nadelen wegwerpluiers

Het grote voordeel van het gebruik van wegwerpluiers is het gemak, als de luier vies is gooi je deze gewoon weg. Daarnaast zijn wegwerpluiers hoog absorberend waardoor je kleintje langer droge billen heeft. Wegwerpluiers zijn eenvoudig en overal verkrijgbaar en hiervoor zijn geen hoge (eenmalige) investeringskosten nodig. De nadelen van het gebruik van wegwerpluiers zijn de kosten. Daarnaast veroorzaak je meer afval waardoor het gebruik van wegwerpluiers slechter is voor het milieu. Ook weet je niet precies welke chemische stoffen er in een wegwerpluier zitten.

Voor- en nadelen wasbare luiers

De beste luiers - wegwerp of wasbare luiers

Het gebruik van wasbare en wegwerpluiers hebben beide zowel voor- als nadelen. Voordelen zijn dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers, doordat je minder afval hebt. Daarnaast bespaar je met het gebruik van wasbare luiers gemiddeld €500 per kind. Een ander voordeel van het gebruik van wasbare luiers is dat je weet waar deze van gemaakt zijn en dat ze geen chemische stoffen bevatten. Ook zijn wasbare luiers verstelbaar waardoor deze te gebruiken zijn voor een pasgeborene tot peuter. De nadelen van het gebruik van wasbare luiers zijn de eenmalige hoge investeringskosten. De wasbare luiers zijn minder gemakkelijk in gebruik omdat de luier, nadat deze vies is geworden, eerst gewassen moet worden.

Wat jij de beste luiers vindt en welk merk je kiest is persoonlijk en bovendien afhankelijk van wat je wilt en kunt betalen. Pampers zijn bijvoorbeeld duurder dan luiers van Kruidvat.

Deze merken worden gezien als de beste luiers en aanbevolen door onze volgers (in volgorde van meest genoemd).

Favoriete merken voor wegwerpluiers

  • Pampers zijn, volgens onze volgers, de beste wegwerpluiers. Onze volgers loven Pampers vanwege de goede pasvorm en de kleine kans op doorlekken.
  • Kruidvat eigen merk. Goede prijs-kwaliteitverhouding, aldus onze volgers.
  • Etos eigen merk. Deze luiers van Etos schijnen zacht te zijn en blijven lang droog.

Weten hoeveel wegwerpluiers je mee moet nemen als je een dagje op stap gaat? Check dan onze checklist luiertas.

Favoriete merken voor wasbare luiers

  • Rumparoopz zijn, volgens onze volgers, de beste wasbare luiers. Geen geïrriteerde billetjes, zien er super leuk uit en werken goed.
  • Happy bear Diapers. Leuke printjes, duurzaam en betaalbaar.
  • Happy Naps. Makkelijk in gebruik en gaan lang mee.