Oorzaken en symptomen borstontsteking

Een borstontsteking kan optreden als gevolg van verstopte melkkanaaltjes, tepelkloven, onjuiste aanhaptechniek, strakke beha’s, of andere factoren die de goede melkstroom belemmeren. Het herkennen van de symptomen is cruciaal om snel te kunnen handelen.

Een van de meest voorkomende symptomen van een borstontsteking is pijn en gevoeligheid in de borst. Dit kan gepaard gaan met roodheid, zwelling en harde plekken in de borst. Bovendien kunnen koorts, koude rillingen, vermoeidheid en griepachtige symptomen optreden. Als je deze symptomen ervaart, is het raadzaam om direct contact op te nemen met een lactatiekundige of zorgverlener voor een juiste diagnose en passend advies.

Oorzaken borstontsteking

Er kunnen meerdere oorzaken van een borstontsteking zijn, o.a.:

  • Een matige aanhaptechniek
  • Een strakke tongriem
  • Een te klein, te groot of scheef geplaatst kolfschild of tepelhoedje)
  • Het ineens overslaan van voedingen
  • Overproductie
  • Korstje, kloof of blaar op de tepel
  • Te strakke bh met beugels

Voorkomen en/of behandelen van een borstontsteking

Om een borstontsteking te voorkomen of behandelen zijn er enkele praktische tips die je kunt volgen. Zorg ervoor dat je baby correct aanhapt en de borst goed leegdrinkt. Kolven na het voeden kan ook helpen om verstoppingen te voorkomen en de melkstroom te bevorderen. Daarnaast kunnen warme kompressen en zachte massages de verstopte gebieden verzachten en de melkstroom stimuleren.

Naast de fysieke maatregelen is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Neem voldoende rust, drink voldoende water en eet gezonde voeding. Het vermijden van strakke beha’s en het creëren van een ontspannen voedingsomgeving kan ook bijdragen aan het voorkomen van verstoppingen.

Het doorgaan met borstvoeden is het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Stoppen met borstvoeding is dus heel onverstandig. Dit zal je problemen alleen maar laten toenemen.

Nauwkeurige informatie over een borstontsteking en de behandeling vind je hier >>