Lars is papa

Lars Hoekman (26) werkt op kantoor als assistent controller bij Naviva Kraamzorg. Dat is niet helemaal toevallig, want zijn moeder werkt al jarenlang als kraamverzorgende bij ons. Lars is op 11 februari vader geworden van een zoon Davi! We hebben Lars tijdens de zwangerschap regelmatig gevraagd hoe hij het aanstaande vaderschap en de zwangerschap van zijn vriendin Lyanne heeft beleefd. Vandaag sluiten we af met zijn eerste ervaringen als kersverse papa.

Gefeliciteerd met de geboorte van jullie prachtige zoon! Hoe gaat het met Davi, en met de trotse papa en mama?

Dank je wel! Het gaat hartstikke goed met ons. We genieten volop met ons drietjes. We zijn superblij!

Hoe verliep de bevalling?

Nou, die was behoorlijk heftig! De bevalling kende een hele lange aanloop. Op zaterdagavond toen we naar bed wilden, begonnen de weeën. De verloskundige kwam in de nacht langs voor controle. Ze merkte dat de ontsluiting net was gestart. Op zondagmiddag was er weer een controle, maar de ontsluiting vorderde niet. We hebben besloten om toch in het ziekenhuis te bevallen. Lyanne had al zo lang niet geslapen. In het ziekenhuis kreeg ze daarom een ruggenprik, zodat ze wat rust kon nemen. Aan het eind van de avond was het zover en mocht er geperst worden. Om 00.05 is Davi geboren. We hebben nog een uur of 12 moeten blijven om te kijken of alles goed ging. En dat ging het gelukkig, dus aan het begin van de maandagmiddag mochten we naar huis!

Wat voelde je toen je Davi voor het eerst zag?

Ik voelde me direct heel blij en gelukkig. Het is zó speciaal dat hij er dan ineens is. Daarnaast was ik ook enorm opgelucht dat de lange en zware bevalling voorbij was. Lyanne en ik waren allebei erg moe, maar toen we Davi voor het eerst vasthielden, kregen we zo veel energie. Een overweldigend geluksgevoel!

Wat een mooie naam trouwens, hoe zijn jullie er op gekomen?

De naam Davi komt gelukkig weinig voor. Hopelijk blijft dat ook zo. We waren namelijk op zoek naar een bijzondere en unieke naam. Davi heeft voor de rest geen speciale betekenis of afkomst.

Op wie lijkt Davi?

Dat vonden we zelf lastig om te zeggen in eerste instantie. We zagen niet echt overeenkomsten. Maar toen we babyfoto’s van onszelf erbij haalden, lijkt hij wel degelijk op ons. Davi heeft van ons allebei wel iets weg, maar het meeste op dit moment van Lyanne. Maar ja, dat kan natuurlijk altijd veranderen.

Hoe hebben jullie de kraamtijd ervaren?

Als een heel prettige periode, waarin we heel goed verzorgd en ondersteund zijn. Ik vond het eigenlijk hartstikke spannend om direct voor Davi te kunnen zorgen. Het is ons eerste kindje, dus alles is nieuw. Maar je krijgt veel hulp, advies en instructie. Ik heb heel wat geleerd in de kraamweek, haha!

Hoe gaan de nachten?

Over het algemeen best goed. Davi slaapt goed, maar ook in de nacht laat hij duidelijk weten dat hij even lekker wil knuffelen. En natuurlijk ook voor voeding. Dat verloopt gelukkig goed. Je went er best snel aan en het is een stuk minder erg dan ik wel eens van anderen hoor.

Zijn jullie inmiddels al eens naar buiten geweest?

Ons eerste uitstapje was een rondje wandelen door de buurt. Heerlijk om er even uit te zijn. Je hebt toch een week vooral binnen gezeten. Binnenkort hebben Lyanne en ik een avondje uit eten gepland. Ik verheug me erg op wat tijd voor onszelf!

Wat is het mooiste moment tot nu toe dat je met Davi hebt beleefd?

Het is moeilijk om er één moment uit te kiezen, dus ik noem er maar een paar. Zijn geboorte zelf natuurlijk. Vooral het doorknippen van de navelstreng vond ik bijzonder. Het is toch een van de weinige dingen die je als vader echt doet tijdens een bevalling. Samen met Davi onder de douche was ook prachtig. Hij genoot er volop van. En de eerste keer met hem naar buiten was speciaal. Voor het eerst de buitenwereld in met je zoon: mooi!

Wat wist je niet van het vaderschap wat je nu wel weet?

Ik geloofde van tevoren niet dat alle clichés waar zouden zijn. Maar het is echt zo. Ons leven is compleet veranderd. En je voelt je extra verantwoordelijk voor alles. Er is een nieuwe baas in huis, maar we genieten wat af, haha!

Wat wens je Davi voor de toekomst?

Wij hopen dat Davi net zo gelukkig kan worden als dat wij op dit moment met hem zijn!

Lees ook:

Lars wordt papa – deel 2
Lars wordt papa – deel 3
Lars wordt papa – deel 4
Lars wordt papa – deel 5 
Lars wordt papa – deel 6

Davi onder de douche tijdens de newbornshoot