Lars wordt papa

Lars Hoekman (26) werkt op kantoor als assistent controller bij Naviva Kraamzorg. Dat is niet helemaal toevallig, want zijn moeder werkt al jarenlang als kraamverzorgende bij ons. Lars’ vriendin Lyanne is zwanger van hun eerste kindje. In februari 2019 wordt hun kindje verwacht. Tot die tijd spreken we Lars elke maand over alles wat hem als aanstaande vader bezighoudt.

Ik word papa! – Deel 6

Lars wordt voor het eerst papa. Elke maand spreken we Lars over alles rondom het aanstaand vaderschap en de zwangerschap van zijn vriendin Lyanne. Waar verheugt hij zich op? Waar ziet hij tegenop? Waar krijg je als papa in spé allemaal mee te maken? Kortom, hoe is het om papa te worden. Nu de zesde aflevering: 37 weken zwanger!

De laatste loodjes, zijn jullie er klaar voor?

‘Wij zijn er helemaal klaar voor! Wat ons betreft kan de baby ter wereld komen. Alles in huis is ingericht en staat klaar. Verder gaat alles nog steeds goed. Vorige week hadden we weer een controle en de baby is aan het indalen. De baby ligt voor deze fase van de zwangerschap mooi op zijn plekje.’

Word je al zenuwachtig bij elk telefoontje?

‘Dit vroegen collega’s mij deze week ook en toevallig belde Lyanne mij die middag om te vertellen dat er een steiger werd geplaatst voor de timmerman die de ramen ging vervangen. Normaal belt zij mij nooit zo snel. Ze stuurt eerder een appje als ik aan het werk ben. Toen ik haar naam in mijn telefoonscherm zag staan, dacht ik wel even: ‘zou het al beginnen?’. Uiteindelijk ging het dus om heel iets anders. Het zijn geen zenuwen, maar meer gezonde spanning.’

Staat de ziekenhuistas al klaar? Wat zit er in voor jou?

‘De vluchtkoffer staat klaar. Alle spullen die wij nodig denken te hebben zitten er in. Voor mij zit er buiten mijn paspoort helemaal niks in. Wel neem ik mijn oordopjes mee, zodat ik wat muziek kan luisteren op mijn telefoon.’

Hoe ziet jouw ideale kraamtijd eruit?

‘In mijn ideale kraamtijd is alles gezond met moeder en kind. Daarnaast hoop ik veel te leren van de kraamverzorgende. Ik ben twee weken vrij, dus ik hoop dat er een goede basis gelegd is wanneer ik weer aan het werk ga.’

Wat is jouw rol tijdens de kraamtijd?

‘Vooral vader zijn en die dingen doen die erbij horen, maar bovenal genieten van alles.’

Waar verheug je je het meest op?

‘Ik ben vooral benieuwd hoe de baby er uitziet. Dat is wat anders dan verheugen, maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Op de laatste echo zagen we dat er wat haar op het hoofdje zichtbaar was… Verder verheug ik mij op alle ontwikkelingen die de baby gaat doormaken.’

Ben je uitgeslapen?

‘Ja, ondanks de drukke dagen voel ik mij fit. Ik zie niet echt op tegen de korte nachten. Uiteindelijk zal ik ook daarin mijn ritme vinden.’

Is Lyanne al klaar met zwanger zijn of geniet ze nog van het getrappel in haar buik?

‘Ze geniet nog wel van het getrappel, maar soms zegt ze dat het voelt alsof ze in elkaar wordt getrapt, haha. Het zwanger zijn zelf is ze niet zat, maar het zijn vooral de praktische dingen waar ze wat moeite mee heeft. Ze kan haar jas niet meer dicht doen, ze kan lastiger haar schoenen aan doen, ze kan haar teennagels niet meer knippen, al dat soort dingen. Door de koudere tijd van het jaar gaat ze ook minder snel eropuit, dus is ze wat vaker aan huis gekluisterd. Ze geniet er nog zeker van, maar het is niet erg als de baby snel ter wereld komt.’

Het geslacht is nog geheim. Hebben jullie je nog steeds niet versproken?

‘Nee, nog steeds niet. Al denken sommige mensen het al wel te weten door iets opgevangen te hebben uit de manier waarop wij praten en schrijven. Zelfs dan zijn ook die mensen het niet met elkaar eens, haha. Het blijft een verrassing. Nog even geduld dus, haha…’

Lees ook:

Lars wordt papa – deel 2
Lars wordt papa – deel 3
Lars wordt papa – deel 4
Lars wordt papa – deel 5