Lars wordt papa - deel 2

Lars Hoekman (26) werkt op kantoor als assistent controller bij Naviva Kraamzorg. Dat is niet helemaal toevallig, want zijn moeder werkt al jarenlang als kraamverzorgende bij ons. Lars’ vriendin Lyanne is zwanger van hun eerste kindje. In februari 2019 wordt hun kindje verwacht. Tot die tijd spreken we Lars elke maand over alles wat hem als aanstaande vader bezighoudt.

Ik word papa! – Deel 2

Lars wordt voor het eerst papa. Elke maand spreken we Lars over alles rondom het aanstaand vaderschap en de zwangerschap van zijn vriendin Lyanne. Waar verheugt hij zich op? Waar ziet hij tegenop? Waar krijg je als papa in spé allemaal mee te maken? Kortom, hoe is het om papa te worden. Nu de tweede aflevering: 19 weken zwanger! Op naar de 20- weken echo!

Jullie zijn nu 19 weken in verwachting, bijna op de helft! Zijn jullie al helemaal aan het idee gewend dat er straks zo’n lief klein hummeltje komt?

Ja, wij verheugen ons er enorm op. Het buikje van Lyanne begint al mooi rustig door te groeien!  Wij zijn er steeds meer op gericht om alles zo goed mogelijk te regelen en klaar te maken voor de bevalling en de tijd daarna. Het zit al helemaal in ons dagelijks systeem. De baby is gespreksonderwerp nummer één thuis. Op wie zal hij of zij lijken? Krijgt ‘ie jouw ogen en mijn neus? Haha, we gaan het allemaal meemaken. Vorige maand zijn we oom en tante geworden en maken we van dichtbij mee hoe klein en schattig zo’n baby’tje is.

Hebben jullie al een afspraak voor de 20-weken echo? Hebben jullie hiervoor gezonde spanning?

Ja, volgende week staat de 20-weken echo gepland. Ik merk dat wij hier wel gezonde spanning voor hebben. Je bent toch benieuwd of alles nog steeds in orde is en hoe de baby verder is gegroeid. Voor ons is de echo ook een heel leuk en spannend moment om het geslacht te weten. We hebben echt geen voorkeur, maar zijn vooral heel erg benieuwd.

Hebben jullie de NIPT test gedaan?

Nee, dat hebben we niet gedaan. Voor ons zou dat onderzoek geen verschil maken. Ook al heeft ons kindje een syndroom, dan zullen we het alle liefde geven om een mooi en gelukkig leven te hebben.

Hebben jullie het al gehad over de bevalling? Thuis of in het ziekenhuis?

We hebben het er al wel een paar keer over gehad, maar zijn er nog niet uit. Beide plekken hebben voor- en nadelen. We gaan er nog goed over nadenken. Het hangt natuurlijk ook helemaal af hoe het verloop van de zwangerschap gaat en of ons kindje zich gezond ontwikkelt.

Hoe denk je dat jullie leven gaat veranderen?

Dat vind ik best een lastige vraag. Mensen die ik mijn omgeving spreek, hebben daar hun eigen verhaal over en voor iedereen zal het verschillend zijn. We zullen het allemaal zelf gaan ervaren hoe de combinatie van de zorg voor ons kind, werk en de overige vrije tijd zal gaan. Een aantal zaken zal zeker gaan veranderen. In het begin zullen er hoogstwaarschijnlijk wat zwaardere nachten zijn, maar dat is maar tijdelijk. Voornamelijk de combi tussen onze banen en de zorg voor ons kindje heeft wel impact. Het is natuurlijk allang niet meer zo dat de moeder thuisblijft en de vader voltijds blijft werken. Dus we kijken nu hoe we dat straks kunnen gaan regelen en verdelen.

Word je als papa door de professionals een beetje betrokken of is de zwangerschap toch vooral een aangelegenheid voor je vriendin?

Bij de bezoeken aan de verloskundigen wordt in principe alle aandacht gevestigd op Lyanne en het kindje. Voor mij is het natuurlijk goed om altijd mee te gaan en daarnaast is het heel leuk om de echo te zien. Wel word ik op allerlei zaken geattendeerd, zoals de erkenning en dergelijke.

Hoe staat het met de babykamer?

Wij hebben al wat rondgekeken op internet en in een babyspeciaalzaak om inspiratie op te doen. In de komende weken gaan wij ons focussen om een leuke babykamer in te richten. Dus dan gaan de handen echt uit de mouwen.

Wat hebben jullie de afgelopen vier weken allemaal geregeld?

We zijn eerst lekker samen op vakantie geweest. Als alles goed gaat, toch een beetje ons laatste reisje samen voor de komende jaren. En we hebben alvast een paar grote zaken gekocht, zoals de kinderwagen en een autostoeltje. Wat valt er ongelooflijk veel te kiezen daarin, zeg! Gelukkig waren we het vrij snel eens over wat we én mooi én praktisch vonden. Geen gekibbel of geruzie, dus dat scheelt, haha!

Lees nu ook:

Lars wordt papa – deel 1
Lars wordt papa – deel 3
Lars wordt papa – deel 4
Lars wordt papa – deel 5
Lars wordt papa – deel 6