Vitamine D

Voor het groeien en behouden van sterke spieren, botten en tanden is vitamine D belangrijk. Je lichaam maakt deze vitamine aan wanneer je je huid aan direct zonlicht blootstelt. In Nederland schijnt de zon daar te weinig krachtig genoeg voor. Daarom wordt aanbevolen kinderen tot de leeftijd van 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Je geeft de vitamine D zowel als je borstvoeding geeft als wanneer je kunstvoeding geeft. In kunstvoeding zit al wel wat vitamine D, maar niet voldoende.

Vitamine K

Voor een goede bloedstolling is vitamine K nodig. Van nature is deze vitamine aanwezig in groene bladgroenten als boerenkool, spinazie en broccoli. Je darmen maken zelf ook vitamine K aan. Pasgeboren baby’s hebben dit vermogen nog niet. Daarom wordt aanbevolen extra vitamine K toe te dienen. Geef je borstvoeding of minder dan 500 ml flesvoeding per dag? Dan dien je dagelijks 150 microgram vitamine K toe totdat je baby 12 weken oud is. In kunstvoeding is de vitamine K al toegevoegd. Extra toedienen is dan niet nodig.

Vitamines toedienen bij een baby

Toedienen vitamines

Vitamine D en vitamine K zijn te koop bij de apotheek, de drogist of online bij Bol.com. Koop ze in druppelvorm, want een pasgeboren baby kan geen tabletjes doorslikken. Volg de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en bied je kindje de druppels bij voorkeur aan op een plastic lepeltje. Vragen over vitamines? Je kraamverzorgende of de medewerker van het consultatiebureau kan je er alles over vertellen.