Hoe ondersteun je je vrouw tijdens de zwangerschap en bevalling?

Een kind dragen en baren kan alleen een vrouw. Als partner kun je dit niet overnemen. Wat je wel kunt doen als partner, is je vrouw tot steun zijn tijdens dit hele proces, Hoe? Dat vertellen we je graag.

Wees begripvol

Zodra je vrouw zwanger is, gieren de hormonen door haar lijf. En daardoor kan ze anders reageren dan jij gewend bent. Daar kan ze niets aan doen. Eist ze voor de zoveelste keer dat jij ’s avonds laat naar het benzinestation fietst om een ijsje te halen? Ga dan gewoon. Het gaat over. Echt.

Zorg goed voor haar

Je vrouw is extra kwetsbaar als ze zwanger is. En je ongeboren kind ook. Zorg goed voor allebei. Rook niet in de nabijheid van je vrouw (als je dat al doet) en ontlast haar zoveel mogelijk. Het is voor haar beter om geen zware spullen te tillen. Dat doe jij dus gewoon voor haar. Ook belangrijk: laat haar voldoende rust pakken. Een groeiend kind in je buik kost heel veel energie. Hoe fijn is het dan dat zij ’s avonds even een uurtje kan liggen, terwijl jij de vaatwasser in- en uitpakt of even stofzuigt.

Wees betrokken

Je hoeft echt niet elke controle mee naar de verloskundige, maar het is wel fijn als je regelmatig met je partner mee gaat. Zo voel je je meer betrokken bij jullie kindje en kun je ook vragen stellen. En natuurlijk wil je erbij zijn als jullie een echo krijgen of voor het eerst naar het hartje mogen luisteren. Dat is zo bijzonder!

Blijf dichtbij

Als de bevalling nadert, wil zij dat jij in de buurt bent. En dat je goed bereikbaar bent. Zorg dus dat je goed bereikbaar bent als de uitgerekende datum nadert. Zet je telefoon niet uit tijdens een werkoverleg en plan maar even geen vriendenweekend in de Ardennen. Dat scheelt haar stress en zorgt ervoor dat jij het belangrijkste moment in je leven niet hoeft te missen. Wist je trouwens dat de meeste bevallingen op gang komen als een vrouw thuis is, in de buurt van haar partner? Dat heeft te maken met het hormoon oxycotine, dat beter wordt aangemaakt als een vrouw zich veilig voelt.

Wees voorbereid

Bevalcursussen, boeken over de bevalling… Ze zijn in eerste instantie bedoeld voor de zwangere. Maar ook jij kunt er wat van leren. Lees je in, ga mee naar een partnerles van de bevalcursus. Door te weten hoe de verschillende bevalfases werken en hoe je vrouw de weeën weg kan puffen, kun je straks net even iets meer doen dan alleen een handje vasthouden. Je kunt haar daadwerkelijk helpen puffen en je bent beter voorbereid op wat gaat komen. Zorg ook dat je weet wat er in een eventueel bevalplan staat en waar de vluchttas voor het ziekenhuis staat. En vergeet niet om het telefoonnummer van je verloskundige en van de kraamzorg alvast in je telefoon te zetten.

Wijk niet van haar zijde

Als de bevalling begint, kun je niet heel veel meer doen dan er zijn. En – als je voorbereid bent – helpen met puffen. Ben er dus ook. Dat is het allerbelangrijkste. Moedig haar aan, houd haar hand vast. Laat haar in je hand knijpen, zo hard ze wil. Masseer haar rug als ze dat prettig vindt. Haal een glaasje water (niet te lang wegblijven!) en zorg dat de juiste hulp in gang wordt gezet.

Neem de regie

Als de weeën eenmaal beginnen, is je vrouw in een soort trance. Laat haar daar zoveel mogelijk in en neem zelf de regie. Zorg dat de verloskundige gebeld wordt en help met weeën timen. Verder is het fijn als jij zoveel mogelijk communiceert met de zorgprofessionals, zodat je je vrouw rustig haar weeën kan laten opvangen. Verder is het jouw taak om goed in de gaten te houden hoe het met je vrouw gaat. Vaak zie jij als beste hoe zij zich voelt en of ze nog op haar gemak is. Trek aan de bel als je merkt dat ze iets onprettig vindt of zich aan iets stoort. Kom op voor haar wensen en belangen, maar vergeet niet dat de zorgprofessionals hun werk moeten kunnen doen. En dat een bevalplan af en toe terzijde moet worden geschoven als het tegen de veiligheid van moeder en kind in gaat.

Dan rest ons niets anders dan te zeggen: zet hem op. Ook voor jou als partner is een bevalling super spannend en intensief.