Partners en de zwangerschap

Negen maanden lang zijn jullie in blijde verwachting van jullie kindje. Een periode waarin zich een compleet mensje ontwikkelt. Natuurlijk staat je zwangere vrouw of vriendin volop in de aandacht. Als partner kun jij je daar misschien een beetje verloren en overbodig bij voelen. Niets is echter minder waar! Hier lees je onze beste tips hoe je deze mooie tijd samen beleeft en wat jij als partner kunt doen.

Samen gezond zwanger

In de eerste plaats kun je helpen aan een gezonde zwangerschap. Als je rookt, is de komst van jullie kindje misschien wel de beste motivatie om te stoppen. Als dat niet lukt, rook dan niet meer in het bijzijn van je zwangere partner. Meeroken is zeer schadelijk voor jullie kindje. Probeer gezond te (blijven) eten. Eet samen gevarieerd en vooral veel verse producten. Via het voedingscentrum kun je veel informatie over gezonde voeding vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je zwangere partner voldoende lichaamsbeweging krijgt. Help haar daarbij: ga samen een stuk fietsen, lekker wandelen of zwemmen.

Verloskundige en cursussen

Ga als partner ook eens mee naar de verloskundige. De verloskundige vertelt jullie alles over de ontwikkeling van jullie kindje en praktische zaken die jullie moeten regelen. En hoe mooi is het voor jou om bij de verloskundige voor het eerste het hartje van je kindje te horen kloppen? Een ander hoogtepunt zijn de echo’s: heel bijzonder om jullie kindje te kunnen zien. In veel gemeenten worden een of meerdere voorlichtingsavonden georganiseerd voor mensen die een kindje verwachten. Natuurlijk ben jij daar ook welkom. Misschien vind je het leuk om eens met je partner mee te gaan naar een les zwangerschapsgym of –yoga? De meeste cursussen kennen speciale kijklessen voor partners.

Voorbereidingen

De babykamer moet worden ingericht en spulletjes worden aangeschaft. Als partner kun jij daar natuurlijk mee helpen. In het online bewaarmagazine ‘Hoe bevalt het…’ dat je bij aanmelding ontvangt, vind je veel tips voor de inrichting van een veilige en prettige babykamer. Met ons uitzetlijstje heb je een handig overzicht van de spullen die je in huis haalt voor de bevalling en de eerste weken na de geboorte. Download of bekijk de uitzetlijst via onderstaande link.

Steun en toeverlaat

Aan het eind van de zwangerschap kan je partner het lichamelijk best zwaar hebben. Hoe fijn is het als jij er dan voor haar kunt zijn? Help haar met klusjes in en om het huis. Zorg ervoor dat ze voldoende rust krijgt en zich niet te veel inspant. Tijdens de bevalling ben jij haar steun en toeverlaat. En als jullie kindje is geboren, herstelt je partner van de bevalling. Juist in die eerste dagen en weken is het fijn als jij er voor haar kunt zijn. Weet dat jullie kraamverzorgende er ook voor jou is. Ze geeft advies en doet dingen voor, zodat jij als partner aan het eind van de kraamweek zelfstandig en vol vertrouwen voor jullie kindje kunt zorgen.

Van partners naar ouders

Met de komst van jullie kindje verandert er veel. Van partners zijn jullie opeens ouders. Je leest er hier meer over. In jullie relatie verandert er veel, maar ook in praktisch zin moet er veel geregeld worden. Denk van tevoren samen goed na over zaken als oppas, (minder) werken en het verdelen van de taken tussen jou en je partner. Letterlijk ben je in een wip ouders, maar jullie kindje verbindt jullie voor de rest van jullie leven.