Conceptie en man

Spannend! Jij en je partner hebben een kinderwens. Als aanstaand vader kun jij veel doen om de conceptie – het zwanger worden – te bespoedigen. Op deze pagina vind je over dat onderwerp meer informatie.

Gezond leven

Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen als eerste advies om gezond te leven. Stop met roken, drink minder of geen alcohol en zorg ervoor dat je lichamelijk in goede conditie bent. Eigenlijk geldt voor mannen hetzelfde advies. Hoe gezonder jij bent, hoe gezonder jouw zaad is. Dat wil zeggen dat je zaad meer actieve en levensvatbare spermatozoïden heeft. Stop of minder fors met roken en drinken. Heb voldoende lichaamsbeweging en probeer stress zo veel mogelijk te vermijden. Heb je daar moeite mee? Vraag je huisarts om advies. Ook kun je samen met je partner een zogenaamd preconceptie-afspraak maken met een verloskundige. De verloskundige geeft jullie graag advies over jullie kinderwens.

Medicijnen en gevaarlijke stoffen

Het kan zijn dat je medicijnen gebruikt die je vruchtbaarheid (sterk) verminderen. Lees de bijsluiter goed en win advies in bij je huisarts of apotheek. Wellicht is er een ander medicijn beschikbaar met minder bijwerkingen voor je vruchtbaarheid. Pas ook goed op als je werkt met gevaarlijke stoffen of apparatuur. Ook dat kan nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Informeer bij je werkgever als je daar vragen of twijfels over hebt.

Vrijen

Er bestaan nogal wat misvattingen over vrijen en zwanger willen worden. Veel aanstaande vaders denken (en hopen misschien wel) dat ze elke dag lekker mogen vrijen met hun vrouw of vriendin. Dat hoeft niet. Sterker nog, als je om de dag of twee dagen vrijt, is de kwaliteit van je zaad optimaal en de kans op bevruchting groter. Hou het vrijen vooral leuk en opwindend. Vermijd een gevoel van verplichting. Dat kan zorgen voor stress en spanning en dat is slecht voor je libido en vruchtbaarheid.

Als het niet lukt

Bij de meeste stellen duurt het minstens een aantal maanden voordat de conceptie is geslaagd. Wanhoop dus niet als je partner na een half jaar nog niet zwanger is. Als jullie na een jaar proberen nog niet zwanger zijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan jullie dan doorverwijzen naar de gynaecoloog om nader onderzoek te doen. Ongeveer 1 op de 10 gezonde stellen is na een jaar niet zwanger. De gynaecoloog bespreekt met jullie de stappen die jullie kunnen ondernemen om zwanger te worden als er redenen zijn waarom het niet vanzelf lukt. Hopelijk stelt het je gerust om te weten dat er steeds meer en slimmere manieren zijn om toch zwanger te worden.