Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen verschillen per vrouw en per zwangerschap. Maar een aantal verschijnselen komt bij de meeste vrouwen voor.  Het belangrijkste is natuurlijk het uitblijven van je ongesteldheid. Maar ook gevoelige borsten, moeheid en misselijkheid komen veel voor. Hoe weet je nu of je zwanger bent en welke verschijnselen komen in het begin het meest voor?

Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest, te koop bij drogist, apotheek en online. De test meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine.  Lees altijd goed de bijsluiter bij de test en volg alle handelingen zo precies mogelijk op. Je kunt de zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag van je verwachte menstruatie. Eerder testen wordt afgeraden, omdat dat minder betrouwbaar is.

Zwangerschapsverschijnselen en zwangerschapssymptomen

Misschien wel de bekendste ‘zwangerschapskwaal’ is misselijkheid. Met name de eerste acht weken heeft een groot deel van de vrouwen daar last van. Soms in heel lichte mate, maar een ander zeer hevig en een groot deel van de zwangerschap. Ook kan het zijn dat je smaak verandert, waardoor je ineens zin hebt in iets wat je eerder niet eens lustte. Ook andere symptomen gaan gepaard met een vroege zwangerschap. Moeheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, groter wordende borsten, tepelhoven die donkerder worden… Het kunnen allemaal signalen zijn van een zwangerschap. De oorzaak: de plotselinge verandering van hormonen.

Innestelingsbloeding

Een ander teken dat je zwanger bent, is de innestelingsbloeding. Deze wordt veroorzaakt door de innesteling van de eicel in de baarmoederwand. Soms wordt dan een bloedvaatje geraakt, waardoor je wat bloed. De innesteling vindt zo’n zes tot twaalf dagen na de eisprong plaats.  Verlies je een aantal dagen na je eisprong dus wat bloed, dan kan het zijn dat je niet menstrueert, maar een innestelingsbloeding hebt. Het verschil merk je aan de hoeveelheid bloedverlies. Bij een innestelingsbloeding is dit meestal gering. Soms verlies je maar een paar druppels bloed. Niet iedere vrouw heeft een innestelingsbloeding, dus maak je geen zorgen als je niks merkt.

Zwanger en nu?

Met een zwangerschapstest kun je met grote zekerheid (97 – 99%) vaststellen of je zwanger bent of niet. Positieve test? Gefeliciteerd!  Je kunt nu contact opnemen met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. De verloskundige waakt over de gezondheid van jouw en je kindje. Ze begeleidt jullie gedurende de hele zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd. Rond de 8e – 10e week van je zwangerschap vindt in de regel het eerste kennismakingsgesprek met je verloskundige plaats. Je kunt vanaf nu ook oriënteren op kraamzorg. Aanmelden doe je bij voorkeur na de controle bij je verloskundige, maar voor je 16e zwangerschapsweek.

Tips