Zwangerschapsverschijnselen

Zwangerschapsverschijnselen verschillen per vrouw en per zwangerschap. Er is een aantal tekenen van zwangerschap die bij de meeste vrouwen voorkomen. De belangrijkste is natuurlijk het uitblijven van je ongesteldheid. Een paar dagen over tijd hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je daadwerkelijk in verwachting bent.

Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest, te koop bij drogist, apotheek en online. De test meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De meeste testen zijn 97 tot 99% nauwkeurig: er is dus een kleine kans dat de test het niet goed heeft. Lees altijd goed de bijsluiter bij de test en volg alle handelingen zo precies mogelijk op.

Misselijkheid & eetbuien

Misschien wel de bekendste ‘zwangerschapskwaal’ is misselijkheid. Met name de eerste acht weken heeft een groot deel van de vrouwen daar last van. Soms in heel lichte mate, maar een ander zeer hevig en een groot deel van de zwangerschap. Hetzelfde kan gezegd worden over de eetbuien. Nee, lang niet elke zwangere vrouw is ineens dol op augurken met pindakaas of haring met hagelslag. In meer of mindere mate merk je wel dat je andere voorkeuren hebt voor eten of grotere porties neemt.

Andere symptomen

Ook andere symptomen gaan gepaard met een vroege zwangerschap. Je kunt een lichte bloeding krijgen als de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Je borsten kunnen anders aanvoelen of gevoeliger zijn. Ook kan de huid rondom je tepels (tepelhoven) donkerder worden. Vermoeidheid is een van de eerste tekenen en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. De plotselinge stijging van hormonen kan ook leiden meer hoofdpijn. Vanaf de zesde week van je zwangerschap merk je wellicht ook dat je vaker moet plassen.

Zwanger en nu?

Met een zwangerschapstest kun je met grote zekerheid (97 – 99%) vaststellen of je zwanger bent of niet. Ben je onder behandeling of toezicht van huisarts of gynaecoloog, dan geeft een test op basis van je bloedwaarde duidelijkheid. Als je in verwachting bent, neem je contact op met een verloskundigenpraktijk. De verloskundige waakt over de gezondheid van jouw en je kindje. Ze begeleidt jullie gedurende de hele zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd. Rond de 8e – 10e week van je zwangerschap vindt in de regel het eerste kennismakingsgesprek met je verloskundige plaats.