Vruchtbare dagen

Op de dagen rond je eisprong (of ovulatie) heb je de grootste kans om zwanger te worden. Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. De eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Als je rond de eisprong vrijt, vergroot je de kans op een zwangerschap.

Ovulatie berekenen

Bij een regelmatige cyclus zal je eisprong ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie zijn. Vanaf zes dagen voor je eisprong tot de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar. De grootste kans op een zwangerschap heb je op de twee dagen voor en de dag van je eisprong zelf.

Wanneer ovuleer je?

Een klein deel van de vrouwen voelt de eisprong als een stekende pijn op de hoogte van één van de eileiders. Andere tekens van een eisprong die je mogelijk merkt zijn: gevoelige borsten, meer zin om te vrijen, een iets verhoogde temperatuur, de stand van je baarmoedermond verandert en helder, doorzicht slijm uit je baarmoederhals. Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het raadzaam zijn om een ovulatietest te doen. Een test koop je bij drogist, apotheek of online. Zo’n test is tot 99% betrouwbaar.

Wanneer vrij je?

Als je graag zwanger wilt worden, is het aanbevolen om elke twee tot drie dagen te vrijen. Dit klinkt weinig, maar besef dat de zaadcellen van de man wel drie tot tien dagen blijven leven in de baarmoeder. De kwaliteit van het zaad van de man is maximaal als er minimaal 36 uur tussen een zaadlozing zit. Door niet iedere dag of zelfs meerdere keren per dag te vrijen, hou je het bovendien leuk en spannend voor jullie zelf.