Vruchtbare dagen

Op de dagen rond je eisprong (of ovulatie) heb je de grootste kans om zwanger te worden, dit zijn je vruchtbare dagen. Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. De eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Als je rond de eisprong vrijt, vergroot je de kans op een zwangerschap..

Ovulatie berekenen

Per menstruatiecyclus is een vrouw maar een paar dagen vruchtbaar. Namelijk de dagen voor de eisprong (ook wel ovulatie genoemd) en enkele uren na de eisprong. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment te vrijen als je zwanger wilt worden; tijdens deze vruchtbare dagen. Bereken hieronder je vruchtbare dagen met de calculator, zodat de kans om een zwangerschap groter wordt

Wanneer ovuleer je?

Een klein deel van de vrouwen voelt de eisprong als een stekende pijn op de hoogte van één van de eileiders. Andere tekens van een eisprong die je mogelijk merkt zijn: gevoelige borsten, meer zin om te vrijen, een iets verhoogde temperatuur, de stand van je baarmoedermond verandert en helder, doorzicht slijm uit je baarmoederhals. Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het raadzaam zijn om een ovulatietest te doen. Een test koop je bij drogist, apotheek of online. Zo’n test is tot 99% betrouwbaar.

Wanneer vrij je?

Als je graag zwanger wilt worden, is het aanbevolen om elke twee tot drie dagen te vrijen in je vruchtbare dagen. Dit klinkt weinig, maar besef dat de zaadcellen van de man wel drie tot tien dagen blijven leven in de baarmoeder. De kwaliteit van het zaad van de man is maximaal als er minimaal 36 uur tussen een zaadlozing zit. Door niet iedere dag of zelfs meerdere keren per dag te vrijen, hou je het bovendien leuk en spannend voor jullie zelf.

Bereken je vruchtbare dagen