Rouw en verlies

De geboorte van een gezond kindje lijkt vanzelfsprekend, maar is dat helaas niet. Het komt voor dat een kindje overlijdt tijdens de zwangerschap, de bevalling of in de kraamweek. Soms plotseling, soms weet je dat al een tijdje. Het verdriet en gevoel van rouw en verlies is groot. En iedereen gaat anders met dit verdriet om. Naviva Kraamzorg staat ook in deze situatie voor je klaar.

De kraamverzorgende van Naviva is er voor jou, je partner en jullie gezin. Ze controleert je gezondheid en waakt over je lichamelijke herstel. Ze biedt een luisterend oor en ondersteunt je emotioneel. De kraamverzorgende neemt taken uit handen en houdt het huishouden draaiende. Je bent kraamvrouw als je jouw kindje verliest en je hebt in principe recht op kraamzorg. Op hoeveel uur je recht hebt, verschilt per zorgverzekeraar en polis.

Meer weten?

Neem contact op met Naviva als jullie worden geconfronteerd met een verlies of naderend verlies. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week op 088 – 7777 666.

Stichting Phéron

Phéron is een stichting die zich inzet voor ouders met een overleden kindje. Dit doet Phéron door memoryboxen samen te stellen met verschillende voorwerpen die een herinnering vormen aan het kindje. Daarnaast biedt Phéron ook hulp, troost en steun door het aanbieden van andere diensten. De stichting geeft informatie en kan je in contact brengen met hulpverleners en lotgenoten. Hier lees je meer over Stichting Pheron: http://stichtingpheron.nl/pheron-memory-box/.

Websites voor rouw en verlies

Het verlies van een kindje is voor iedere ouder het ergste dat je kan overkomen. Ook als een kindje nog niet voldragen of levenloos geboren is. Hoe mensen met hun verlies en verdriet omgaan, verschilt van persoon tot persoon. En van ouder tot ouder. Op deze pagina’s vind je een overzicht van organisaties en websites die je kunnen helpen met de verwerking.

Stichtingen

Stichting Make a Memory
www.makeamemory.nl
Deze stichting fotografeert overleden kindjes vanaf 23 weken zwangerschap. Ouders ontvangen kort daarna een boekje met afdrukken en een DVD. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Stichting Still
www.stichtingstill.nl
Deze stichting verzorgt de fotografie van overleden baby’s vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. De fotografie wordt altijd kosteloos uitgevoerd.

Troost.nl
www.troost.nl
Deze website bevat ervaringen van andere ouders, tips, adviezen en handige links voor ouders.

Steunpunt Nova
www.steunpuntnova.nl
Steunpunt Nova organiseert verschillende activiteiten met als doel het bewustzijn voor babyverlies te vergroten en biedt praktische informatie aan ouders en zorgverleners over (omgaanmet) verlies van een kind.

Steun bij Verlies
http://www.steunbijverlies.nl/
Deze website biedt informatie over rouwverwerking, maar biedt ook persoonlijke hulp aan ieder die dat graag wilt.

Stichting Pheron
http://stichtingpheron.nl/
Deze stichting helpt ouders en naasten te steunen en in beweging te brengen bij het verlies en afscheid van hun baby. Zo is er de mogelijkheid tot het maken van een memory box.

GGZ Nederland
http://www.ggznederland.nl/
Ervaart u psychische problemen dan kunt u online hulp zoeken. U kunt ook met uw klachten terecht bij uw huisarts of, als de klachten te maken hebben met uw werk, bij de bedrijfsarts. Afhankelijk van de aard en van de ernst van uw klachten kan de huisarts of bedrijfsarts zelf hulp bieden of wordt u verwezen naar de GGZ.

Stichting Lieve Engeltjes
http://www.lieve-engeltjes.nl/
Deze stichting is een contactgroep voor iedereen die te maken heeft met het verlies van een kind. Via deze stichting kan je in contact komen met lotgenoten.

Stichting achter de regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/
Stichting Achter de Regenboog ondersteunt kinderen en jongeren bij het verwerken van het overlijden van een dierbare. Daarbij hebben ze een advieslijn waar iedereen terecht kan met vragen over de rouwverwerking voor kinderen.

Stichting Herberg Papilio
https://www.herbergpapilio.nl/
Biedt gezinnen, waarvan een kind is overleden, een laagdrempelige lotgenoten vakantie aan.

Ouders overleden kind
https://www.oudersoverledenkind.nl/
OOK is een zelfhulporganisatie met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind verloren hebben.

Stichting Felice
https://www.stichtingfelice.nl/
Stichting Félice wil hierbij helpen en het mogelijk maken de verdrietige dag een beetje mooier te maken. Alle kleine beetjes helpen en dus kan je een verzoek indienen zodat de Stichting je kan helpen om toch dat extraatje te kunnen realiseren voor het mooiste afscheid.

Sterrenkindje
https://www.sterrenkindje.nl/
Sterrenkindje maakt draagmanden en wikkeldoeken voor je overleden kindje.

Facebookgroep Miskraam mama’s
De (besloten) pagina is bedoeld om je verhaal te delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. De mensen om je heen kunnen je goed steunen, maar niemand weet hoe het voelt om een miskraam gehad te hebben tenzij je het zelf hebt ervaren.

Stichting Lost A Child
Deze stichting is een belangenorganisatie voor ouders, broertjes en zusjes van plotseling overleden kindjes. Via de Facebookpagina kunnen lotgenoten elkaar ook vinden.