Wanneer start jij met werk overdragen?

Het klinkt misschien wat vroeg. Maar hoeveel werktijd heb jij nog totdat die verlofdatum er is? Is het voor jou mogelijk om al gestructureerd taken over te dragen? Het is veel professioneler om georganiseerd werk over te dragen dan met je tong op je knieën tot het bittere eind door te lopen. En als jouw werk niet makkelijk over te dragen is, mag je dan van jezelf verwachten dat jij tot aan je verlof al jouw uren blijft werken? Check bij jezelf wat realistisch is en ga hierover in gesprek.

Charlotte: ‘Drukke baan, lange werkdagen, hoge standaard en een pittige werkdruk. Ik heb zelf ondervonden hoe zwaar het soms kan zijn om zwangerschap te combineren met werk. En dat hoeft niet. Je staat zo open als zwangere vrouw en daarom is je zwangerschap het ideale moment om nieuwe gewoonten te leren en patronen te doorbreken. Want dit is ook het moment dat jij jezelf het hardste tegenkomt.

Ik had overtuigingen en verwachtingen waardoor ik het mijzelf lastig maakte. Helaas had ik bekkeninstabiliteit waardoor ik tijdens mijn laatste zwangerschap zelfs op krukken liep. Maar rustiger aan doen op werk… Jeetje wat was dat een moeilijke opgave. In mijn hoofd waren die paar weken doorknallen tot het verlof zo belangrijk voor de rest van mijn loopbaan. Gek he? Want als je even uitzoomt weet je echt wel dat dit niet het verschil ging maken. En dat het juist heel professioneel is als je regie pakt over je eigen vitaliteit en inzetbaarheid.

Hierbij een aantal vragen om over na te denken waardoor jij de weken tot aan je verlof zo goed mogelijk kan inrichten: 

Wanneer is jouw laatste werkdag?

Je hebt misschien al bedacht of je 4,5 of 6 weken voor je uitgerekende datum verlof neemt. Stel dat deze nou op een woensdag valt. Is het dan niet heel lekker om ook de maandag en de dinsdag er even bij te nemen. Denk je nu, ach dat zie ik dan wel’? Geef jezelf toch die ruimte, daar ga je echt geen spijt van krijgen.

Waar heb jij behoefte aan?

Het kan zijn dat je jezelf deze vraag niet zomaar stelt. Maar het is wel een hele belangrijke vraag. Waar heb jij nu behoeften aan en met welk gevoel wil jij met verlof gaan? Door jezelf elke dag de vraag te stellen waar je behoeften aan hebt, leer je beter voor jezelf te zorgen. En dat verdien jij, zodat jij een gezonde en gelukkige mama kan zijn voorn jouw kindje.

Hulp

Ik had graag iemand gehad die mij hielp met overzicht, balans en concrete acties. Zodat ik een goed gesprek kon voeren met mijn werkgever over wat wij beiden konden verwachten tijdens mijn zwangerschap en werk. Zodat ik met een fijn gevoel mijn verlof in kon gaan. En ook weer goed kon opstarten daarna. Helaas was dit mij niet gegeven. Daarom heb ik Mom Moon Zwangerschap & Werk opgezet. Kan jij hier ook wel wat hulp bij gebruiken? Check dan mijn aanbod.

Over Charlotte

Charlotte van den Hoven van Genderen is eigenaar van Mom Moon Zwangerschap & Werk en mama van 3 kindjes. Met Mom Moon begeleidt ze zwangere vrouwen in het vinden van een goede balans tussen werk en zwangerschap en werk en moeder zijn. Ze deelt een aantal van haar tips met ons. Neem een kijkje op Charlotte haar Instagram.