12 weken of toch niet?

Veel vrouwen vertellen pas over hun zwangerschap na die magische 12 weken grens. De 12-weken-grens is iets wat we nog met ons meedragen van jaren geleden, toen de meeste vrouwen rond die tijd hun eerste echo kregen. Tegenwoordig krijgen vrouwen al vaak met 8 à 9 weken een eerste echo. Veel vrouwen vinden het fijn te wachten tot ze meer zekerheid hebben. Bij een kloppend hartje met 8/9 weken is de kans op een miskraam nog maar 3%. Bij de termijnecho rond de 11/12 weken is dit nog maar 1-2%. Toch moedig ik aan om te vertellen dat jij zwanger bent zodra jij  het nodig hebt. Ook al is er nog geen echo geweest.

Waarom eerder vertellen? 

Het kan zijn dat  je moe en misselijk voelt in de eerste weken van je zwangerschap. Daardoor ben je misschien niet in staat om het werk te leveren wat je werkgever gewend is. Het kan fijn zijn je werkgever daarom al vroeg in te lichten, zodat je bijvoorbeeld een stapje terug kan doen, of kan werken op tijden dat je je goed voelt. Het kan ook zijn dat jij je fysiek goed voelt, maar het wel allemaal enorm spannend vindt. Ook dan is het fijn als je werkgever op de hoogte is. Door je werkgever al vroeg onderdeel te laten zijn van jouw proces, heb je meer vrijheid om keuzes te maken die goed zijn voor jou. Vertel het dus wanneer het voor jou tijd is.

Tip: Wacht niet te lang met vertellen dat je zwanger bent op je werk.

Over Charlotte

Charlotte van den Hoven van Genderen is eigenaar van Mom Moon Zwangerschap & Werk en mama van 3 kindjes. Met Mom Moon begeleidt ze zwangere vrouwen in het vinden van een goede balans tussen werk en zwangerschap en werk en moeder zijn. Ze deelt een aantal van haar tips met ons. Neem een kijkje op Charlotte haar Instagram.