Draagzak of draagdoek?

Wij vroegen onze volgers of ze gebruik maken van een draagzak of draagdoek. Het grootste deel van onze volgers, 75%, maakt gebruik van een draagzak. Het overige deel van onze volgers, 25%, maakt gebruik van een draagdoek. Tot welke leeftijd onze volgers hun zakken en doeken gebruikten is erg verschillend.

Het verschil tussen de twee is dat een draagzak voorgevormd is, terwijl een draagdoek letterlijk een doek is die je zelf moet knopen. Een zak heeft daarnaast meestal een gevoerd rugpand en schouderbanden. Ook is een draagzak te verstellen. Veel mensen vinden een zak makkelijker in gebruik omdat deze alleen moet worden vastgeklikt.

Voordelen van het gebruik van een draagzak of draagdoek

Het gebruik van een draagzak of draagdoek heeft voordelen voor je kleintje, maar ook voor jezelf. Het is handig omdat je even je handen vrij hebt, maar je baby toch dicht bij je draagt. Dit kan handig zijn tijdens het boodschappen doen, een klusje in huis, op vakantie of bijvoorbeeld wanneer je met het openbaar vervoer reist.

Onze volgers gebruiken hun draagzak of draagdoek tijdens een wandeling, een uitje of bijvoorbeeld in onrustige tijden, als hun kleintje vermoeid is of veel moet huilen. Wanneer jij je baby in een draagzak of draagdoek draagt, blijft hij met jou in contact. Hij voelt jouw warmte tegen zich aan waardoor hij zich veilig voelt. Daarnaast hebben de bewegingen van het lopen een ontspannend effect op je kleintje. Zorg er wel voor dat je draagzak of draagdoek je kleintje goed ondersteunt.

Wij hebben de favoriete draagzakken en draagdoeken van onze volgers op een rijtje gezet (in volgorde van meest genoemd).

Favoriete draagzakken:

Favoriete draagdoeken:

Tips bij het gebruik

  • Draag je baby op een ergonomische manier (de kikkerhouding), in een verticale houding met zijn gezicht naar je toe, waarbij de rug, nek en heupen goed worden ondersteund.
  • Zorg dat de knietjes hoger zijn dan de heupjes.
  • Zorg ervoor dat je kleintje voldoende ruimte heeft tussen zijn kin en borst, zodat hij vrij kan blijven ademen.
  • Zorg dat het hoofdje van je kleintje net onder je kin komt.
  • Wil je jouw kleintje op je rug dragen? Dit mag zodra je kleintje zelfstandig kan zitten.
  • Oefen het om doen van een draagzak- of doek goed zonder je kindje.