Op vakantie met je baby

Op vakantie met je baby. De één moet er niet aan denken, de ander zit al na zes weken met de kleine in het vliegtuig. Waar moet je allemaal op letten als je met je baby op vakantie gaat? En vanaf wanneer mag een baby eigenlijk vliegen?

Laten we praktisch beginnen. Een baby mag officieel vanaf zeven dagen na de geboorte het vliegtuig in. Als je tenminste een bevalling hebt gehad zonder complicaties. Maar de vraag is of dat verstandig is en of je er dan al zin in hebt. Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte. Je kindje is dan alweer wat sterker. En jij ook! Je baby is gebaat bij rust en regelmaat, maar omdat een vakantie voor jullie zelf en eventuele andere kinderen natuurlijk heel leuk is, kun je wel zoeken naar een vakantieritme dat past bij jouw kleintje. We geven onze beste tips.

Zoek een kindvriendelijke accommodatie

Leuk zo’n design hotel, maar waarschijnlijk niet geschikt voor een familievakantie. Ten eerste heb je alleen een kamer tot je beschikking. Dus waar blijf je zelf als de baby in het campingbedje naast jullie bed slaapt? En hoe maak je flesvoeding klaar als je kind kunstvoeding krijgt? Ideaal voor baby’s eerste vakantie is een huisje of bungalow. Zo heb je de gemakken van thuis, zoals een keuken en misschien wel meerdere slaapkamers. Ook kun je zelf lekker op het terras voor je huis zitten als je kindje slaapt.

Check of een babyuitrusting aanwezig is

Geloof ons: je auto zit snel vol als je met een baby op reis gaat. Alleen al die kinderwagen neemt enorm veel ruimte in. Hoe fijn is het dan als je niet ook nog eens een campingbedje, kinderstoel (voor oudere baby’s) en eventueel zelfs een box hoeft mee te nemen. Veel kindvriendelijke accommodaties bieden zelf een kinderstoel of bedje aan. Eventueel tegen een kleine vergoeding. Goed dus om van tevoren na te vragen.

Ga mee in je baby's ritme

Als je de keus hebt, probeer dan te vliegen of te rijden als je baby slaapt. Met de auto gaat dat natuurlijk makkelijker, omdat je zelf bepaalt wanneer je vertrekt. Stop om de twee uur even (minstens een kwartier), om je baby uit het autostoeltje te halen en even in de reiswieg of op een kleedje te leggen. Zo zit je baby niet te lang achter elkaar in de autostoel.

Doe niet te veel

Vroeger zagen jullie vakanties er waarschijnlijk anders uit dan nu. Misschien lag je wel de hele dag op het strand, las je een boek per dag en ging je ’s avonds de kroeg in. Of je ging backpacken, wildkamperen en bergen beklimmen. Met een kleintje erbij zal het anders zijn. Maar nog steeds leuk. Helemaal als je de veranderingen accepteert en je erbij neerlegt dat je wat minder tijd voor jezelf hebt en geen 101 dingen op een dag kunt doen.

Vliegen? Reserveer een bassinet

Als je gaat vliegen, kun je je kindje op schoot houden. Tot zijn tweede verjaardag, heeft hij geen eigen vliegtuigstoel en vliegt hij bijna gratis (vaak slechts een klein percentage van de vluchtprijs). Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een bassinet aan voor de allerkleinsten. Dat is een soort uitklapbaar bedje, aan de stoel vast, waarin je baby lekker kan liggen. Ideaal natuurlijk. Er zijn er per vlucht maar een paar beschikbaar, dus reserveer op tijd.

Voorkom pijnlijke oren

Veel baby’s huilen in het vliegtuig omdat ze last krijgen van pijnlijke oren door de luchtdruk. Je voorkomt of verzacht dit door je baby tijdens stijgen en dalen te laten drinken. Leg je baby dus gerust aan de borst, of zorg voor voldoende voeding. Tip bij flesvoeding: Vraag de stewardess op tijd of ze het flesje wil opwarmen. Tijdens het opstijgen zelf heeft ze hier waarschijnlijk geen tijd voor.

Draagdoek mee

Als je vliegt, mag je de kinderwagen inchecken in het ruim. Maar deze krijg je pas terug als de bagage op de band komt. En dat kan soms best lang duren. Door een draagdoek mee te nemen, kun je je kindje tijdens het wachten op de bagage dragen, zodat jij je handen vrij hebt. Ook in het vliegtuig zelf, is een draagdoek erg handig.

Zorg voor een goed gevulde luiertas

Of je nu met de auto, of met het vliegtuig gaat: zorg dat je luiertas goed gevuld is. Als je baby een schone luier moet, wil je niet lang zoeken naar doekjes of luiers. In je luiertas zitten in elk geval: voldoende luiers en doekjes, een zakje voor afval, voldoende water en voeding (voor als je geen borstvoeding geeft), eventueel een fruithapje of een soepstengel (voor oudere baby’s), een doek, schone kleren, slabbetjes en wat speelgoed. Denk ook aan speentjes en knuffels als je kindje die gebruikt. Ook tijdens je vakantie zorg je uiteraard dat je genoeg meeneemt tijdens een dagje uit.

Denk aan zonbescherming

Baby’s hebben een zeer gevoelige huid. Het liefst houd je je baby helemaal uit de zon. Ook op het strand. Ideale hulpmiddelen zijn parasols, uv-tentjes en zonnehoedjes. Ook zijn er speciale uv-pakjes te koop. De zonbescherming die je gebruikt heeft minimaal Factor 30, ook in de schaduw.

Flesvoeding klaarmaken

Als je borstvoeding geeft, heb je het makkelijk. Je hebt je voeding dan altijd bij de hand. Geef je flesvoeding? Dan is het goed om op de volgende punten te letten:

  • check of het kraanwater geschikt is als drinkwater. Zo niet, gebruik dan mineraalwater zonder koolzuur.
  • Neem je eigen melkpoeder mee als je naar landen gaat waarvan je niet zeker weet of ze dezelfde kwaliteit flesvoeding verkopen.
  • Controleer of je accommodatie de mogelijkheid heeft om voeding te verwarmen. Bij twijfel kun je zelf een waterkoker of flesverwarmer meenemen in je bagage.
  • Thermoskannen zijn ideaal om eenmaal gekookt water mee te nemen als je de deur uitgaat.

Inentingen

Ga je naar een verre bestemming? Check dan of je kindje inentingen nodig heeft. Vraag ook na of het land veilig is. In sommige landen is momenteel een vergroot risico op het krijgen van kinderziektes, zoals mazelen. Overweeg of je je baby hieraan wilt blootstellen, nu het misschien nog niet geheel beschermd is. De jeugdarts van het consultatiebureau of het GGD kan je hierover advies geven.

Paspoort of identiteitskaart

Binnen Nederland heeft je baby nog geen eigen paspoort of identiteitskaart nodig, maar in het buitenland wel. Vraag dus op tijd een paspoort aan voor je baby. En geloof het of niet: je kleintje heeft ook een pasfoto nodig. En het maken daarvan, is best een uitdaging! Maar wel heel leuk.

Geniet

Als je al deze tips leest, klinkt het misschien heel ingewikkeld om met je baby op vakantie te gaan. Maar als je je goed voorbereidt, relaxt blijft en zoveel mogelijk meegaat in het ritme van je kind, valt dat allemaal reuze mee. Onze laatste tip is dan ook: geniet zoveel mogelijk. Van jullie vakantie, van elkaar en van dat lieve kleine wonder.