Eerste tandjes

Hoera, je kindje heeft zijn allereerste tandje! De komende 2 tot 3 jaar komen daar nog heel tanden en kiezen bij. Hier lees je alles over de ontwikkeling en verzorging van het babygebit. En we geven je onze beste tips en adviezen om alle ongemakken tegen te gaan.

De eerste tand

De aanzetten voor de tanden en kiezen zijn al zichtbaar op je 20-wekenecho. Na de geboorte zitten ze nog onder het tandvlees. Gemiddeld komt het eerste tandje tussen de rond 5 – 6 maanden door. Het gaat vaak om de twee voortanden in de onderkaak. Hierna volgen de naastgelegen melktanden, de voorste kiezen, hoektanden en de achterste kiezen. De volgorde en de leeftijd waarop tanden en kiezen doorkomen, verschilt van kind tot kind.

Het gebit

Een volgroeid melkgebit telt 8 snijtanden, 8 kiezen en 4 hoektanden: 20 kiezen en tanden in totaal. Rond de derde verjaardag is het melkgebit bij de meeste kinderen compleet. Een paar jaar later beginnen kinderen met het wisselen van het melkgebit voor het volwassen gebit. Dat telt, inclusief de verstandskiezen, uiteindelijk 32 tanden en kiezen.

Borstvoeding en tandjes

Het krijgen van tandjes is geen teken om te stoppen met het geven van borstvoeding. Sommige moeders vinden het een griezelig idee, want wat als je baby je bijt onder het voeden? Zolang een kindje goed aan de borst ligt, doet het voeden geen pijn. Een actief drinkende baby kan niet bijten. Wel kunnen de bovenste tandjes een afdruk achterlaten op je borst. En soms komt het voor dat een kindje voor of tijdens het drinken in je borst of tepel bijt. Dat is een scherpe pijn, waar je best heftig op kunt reageren. Jouw schrikreactie zorgt er in de meeste gevallen voor dat je kindje dat niet weer doet. La Leche League schreef een goed artikel over tandjes, bijten en borstvoeding: https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/90-als-je-baby-je-bijt.

Tandarts

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het is verstandig om je kindje mee te nemen naar de tandarts zodra het eerste tandje doorkomt. De tandarts kan dan eventuele afwijkingen al vroeg zien en hulp bieden. Ook ontvang je goede tips en adviezen voor een blijvend gezond gebit. Bovendien raakt je kindje gewend aan de praktijk, het liggen in de stoel en de mensen die er werken. Zo wordt een bezoekje al snel een stuk minder spannend.

Verzorging

Het is erg belangrijk dat je het gebit van je kindje goed verzorgd. Het glazuur dat de tanden beschermd tegen gaatjes is nog kwetsbaar. Zodra het eerste tandje is doorgebroken, kun je beginnen met tandenpoetsen. Je gebruikt daarvoor speciale tandpasta met fluoride voor peuters en een baby- of peutertandenborstel. Tot de 2e verjaardag is 1 x per dag poetsen voldoende, daarna doe je dat tweemaal daags.

Tips voor tandenpoetsen

  • Poets in vaste volgorde de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant
  • Je poetst met korte, horizontale en elkaar overlappende bewegingen (schrobmethode)
  • Poets altijd de rand van het tandvlees mee
  • Het glazuur van pas doorgebroken tanden is nog kwetsbaar, poets die dus ook altijd mee
  • Maak je kindje spelenderwijs met tandenpoetsen vertrouwd: zing bijvoorbeeld een rijmpje of liedje en doe het op een vast moment
  • Vanaf 2 jaar kun je je kindje zelf leren zijn tanden te poetsen. Poets als ouder wel na: het is voor jonge kinderen nog lastig om zelf alle plekjes goed te bereiken
  • Voor meer informatie en tips kijk je op ivorenkruis.nl