Voordelen van borstvoeding voor je baby

Moedermelk bevat stoffen die je baby beschermen tegen allerlei infecties: in de luchtwegen en het middenoor. Het verlaagt mogelijk de kans op infecties van het maag-/darmstelsel. En de kans op eczeem en allergieën. Na vier maanden borstvoeding hebben kinderen minder kans op astma. Vooral in de eerste melk, het colostrum, zitten extra veel beschermende stoffen. Deze extra hoeveelheid antistoffen is nodig omdat je baby vlak na de geboorte nog erg vatbaar is voor infecties. In je buik zat hij lekker beschermd en kreeg hij bovendien via de navelstreng antistoffen uit jouw bloed. Moedermelk heeft bovendien altijd de juiste samenstelling voor de leeftijd van je baby: afweerstoffen, eiwitten, vetten en melksuikers variëren. En het heeft altijd de juiste drinktemperatuur! Veel voordelen dus!

Voordelen van borstvoeding voor jou

Als je je baby aanlegt, trekt je baarmoeder samen. Dat vermindert het bloedverlies na je bevalling. Reuma komt minder voor bij vrouwen die hun kind(eren) borstvoeding hebben gegeven. Het verlaagt zeer waarschijnlijk ook de kans op prémenopausale borstkanker, eierstokkanker en botontkalking.

Het geven van borstvoeding is bovendien een intiem en fijn moment dat je samen kunt beleven. Borstvoeding is daardoor goed voor de hechting tussen jou en je kind. En nog een bijkomend voordeel: door het geven van borstvoeding raak je eerder de zwangerschapskilo’s kwijt. Nog een voordeel van borstvoeding is dat het altijd beschikbaar is en je bijna niks bij je hoeft te hebben om je kindje te voeden. Alleen jezelf natuurlijk en eventueel een paar fijne hydrofieldoeken en zoogkompressen.

Hoewel moedermelk de beste voeding voor je kindje is, kan het voorkomen dat het geven van borstvoeding niet lukt. Of dat je borstvoeding niet wilt geven. Naviva accepteert elke keuze en zal in de kraamweek er alles aan doen om de voeding te laten slagen: of dit nu borst- of flesvoeding is.

Meer informatie over borstvoeding vind je hier >>