Rol van de verloskundige

Als je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevalt, dan begeleidt je verloskundige de bevalling. In de voorgaande maanden heeft hij of zij je uitgebreid geïnformeerd en voorbereid over wat je te wachten staat. Zodra je weeën beginnen of je vliezen breken, bel je jouw verloskundige.

Je verloskundige komt naar jou toe en stelt vast of je inderdaad aan je bevalling begonnen bent. Hij of zij verricht uitwendig onderzoek, luistert naar het hartje van je baby en gaat na of je al ontsluiting hebt. De verloskundige geeft je tips en adviezen hoe je de weeën, die steeds sneller en heftiger komen, kunt opvangen.

Afhankelijk van hoeveel ontsluiting je hebt, besluit de verloskundige of ze blijft of later weer terugkomt. Je gaat als je dat besloten hebt naar het ziekenhuis als je 4 tot 5 centimeter ontsluiting hebt. Bij het laatste stuk van de bevalling blijft je verloskundige bij je, zowel thuis als in het ziekenhuis. De verloskundige doet de voorbereidingen en licht de kraamverzorgende in, die hem of haar assisteert.

Bij volledige ontsluiting mag je gaan persen. De verloskundige coacht je en houdt de gezondheid van jouw en je baby goed in de gaten. De kraamverzorgende staat jou en de verloskundige daarin met raad en daad bij. Direct na de geboorte controleert de verloskundige de gezondheid van je kindje en van jou. De kraamverzorgende frist jullie op en zorgt ervoor dat jullie rustig kunnen bijkomen en kunnen genieten van elkaar.