27 weken zwanger

En toen was je alweer 27 weken zwanger. Wat speelt er zich deze week allemaal af in je buik?

Je baby is nu 34 centimeter lang en is ongeveer zo groot als een galiameloen

Je baby

Qua gewicht groeit de baby als kool, maar groeien in de lengte gaat niet meer zo hard. Rond deze week gaan de membramen die de oogleden vormen open. De ogen van een baby zijn in het begin meestal blauw. Dit komt omdat de oogkleur van de ogen pas een paar maanden of zelfs jaren na de geboorte compleet is. Je kindje zit in het schemer in jouw buik, maar toch neemt het al dingen waar. Als jij met je buik in de zon zit,  ziet je kindje ook veel licht.

Jij

Het kan zijn dat je wat minder goed kan slapen. Je buik kan in de weg zitten, soms heb je als je in bed ligt last van maagzuur. Vaak kan het helpen om je hoofdeinde wat hoger te zetten of een extra kussen te gebruiken. Doe je fysiek werk? Laat je collega dan zware dingen voor je tillen. Ook boodschappentassen moet je maar even door je partner laten dragen.

Denk je aan

Wil jij nog vliegen naar de zon? Wacht dan niet te lang. Bij de meeste vliegtuigmaatschappen kun je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Tussen de 28 en 36 weken moet je een zwangerschapsverklaring en/of een fit-to-fly verklaring laten zien. Na de 36 weken zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, aangezien ze niet willen riskeren dat je in de lucht gaat bevallen.