29 weken zwanger

En toen was je al weer 29 weken zwanger. Gaat het goed met je? En hoe gedraagt die kleine daarbinnen zich? Is hij lekker aan het trappelen? Dat laatste doet hij het liefst als jij net wilt slapen. En zodra jij beweegt, gaat die kleine daarbinnen juist slapen.

29 weken zwanger, je baby is nu 36.5 centimeter lang en is ongeveer zo groot als een krop sla

Je baby

Wist je dat je baby jouw stem niet alleen kan horen, maar ook kan herkennen? Dit toont aan dat baby’s nu al kunnen leren, onthouden en herkennen. Je baby is dol op jouw stemgeluid, dus praten en zingen maar tegen je bollle buik! Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft? Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen en hij heeft een eigen dag- en nachtritme (dat weleens volledig van het jouwe kan verschillen!). De manier van trappelen herken je waarschijnlijk ook al heel goed.

Jij

Misschien merk je, nu je 29 weken zwanger bent, dat je tepels melkvocht afscheiden? De eerste melk die je aanmaakt heet colostrum en heeft een gele kleur. Maak je niet druk als je nog geen melkvlekken in je bh hebt ontdekt. Sommige vrouwen maken pas melk aan nadat de baby is geboren. Waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld? Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram. Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen. Dit mag je er nog eens bijrekenen tot aan je bevalling:

 • Placenta en vliezen 650 gram
 • Vruchtwater 600 gram
 • Baarmoeder 1000 gram
 • Borsten 800 gram
 • Bloed 1000 gram
 • Extra vet-toename 3500 gram

Denk je aan

Is je babykamer al klaar? Of slaapt je kindje de eerste tijd nog lekker bij jullie op de kamer in een co-sleeper? Veel ouders vinden het inrichten van de babykamer een van de leukste voorbereidingen op de komst van hun kindje. Belangrijk is dat de babykamer een veilige ruimte is. Let er op dat de babykamer elke dag geventileerd kan worden, maar dat het er niet tocht. Plaats het babybedje niet pal naast een verwarming of naast een stopcontact zonder beschermplaatje. En zorg dat je baby vanuit zijn bed geen losse spullen kan pakken, zoals touwtjes of snoeren. Lees hier meer tips voor een veilige babykamer. Heb je twijfels? Bespreek ze tijdens het intakegesprek.

Tips

 • Wil je meer weten over zwangerschap en werk? Lees dan de artikelen van Charlotte van Mom Moon >> Als Naviva cliënt krijg je, via de Nieuw Leven app, 25% korting op de cursus zwangerschap en werk. Check hier haar aanbod >>
 • Volg je onze Facebookpagina, Instagram pagina en/of TikTok pagina al? We delen hier leuke tips, weetjes en andere nuttige informatie.
 • Download de Naviva Nieuw Leven app en ontdek een schat aan waardevolle en betrouwbare informatie, handige tips, nuttige adviezen én te gekke kortingen*.
 • In deze Nieuw Leven App vind je ook een onderdeel ‘Speciaal voor jou‘. Hier ontdek je kortingen, aanbiedingen en acties van onze partners, speciaal voor Naviva cliënten.
 • Wist je al dat je vanaf het moment dat je zwanger bent, gratis de blije doos en het Ouders van Nu Zwanger Magazine mag aanvragen?