6 weken zwanger

Je bent nu 6 weken zwanger. Vanaf deze periode kun je je echt zwanger gaan voelen. Misselijk en moeheid kunnen onderdeel uitmaken van je dag. Niet leuk, maar het is wel voor een heel mooi doel!

Je baby is nu 5 millimeter, ongeveer als een kleine erwt

Je baby

Je baby is nu zo groot als een erwtje. Je kindje ontwikkelt zich van boven naar beneden. De hersenen eerst en de benen en tenen het laatst. Het heeft nog geen botten, alleen kraakbeen. In deze week begint het hartje te kloppen. Een heel bijzonder moment! Het mini-hartje klopt 140 tot 150 keer per minuut. Snel hè!? Op dit moment ziet je kindje er meer uit als een garnaaltje dan als een klein mensje. Belangrijke organen, inclusief nieren en het hart worden ontwikkeld en de zenuwbanen, die de hersenen met het ruggenmerg verbinden, worden gesloten. Je kindje heeft al een mond met lippen en het begin van de tong. De voeten ontwikkelen zich. De vingers en tenen zijn nog niet gescheiden. Langzaam ontwikkelen zich reuk en smaak.

Jij

Jij voelt je waarschijnlijk, nu je 6 weken zwanger bent, al op en top zwanger met alle symptomen van dien. Omdat je de hele dag denkt aan je zwangerschap, maak je je ineens zorgen of het al opvalt bij je omgeving en op je werk. Dronk je eerder koffie, maar word je nu al misselijk van de geur? Zit er maar niet over in. Het hoort bij deze periode van je zwangerschap. Tegen je collega’s zeg je gewoon dat je niet zo in orde lekker bent. Om wc-bezoekjes kun je deze periode ook niet meer heen. De zwangerschapshormonen zorgen dat je nieren harder werken, waardoor je meer moet plassen. Jouw neus maakt ook overuren, bah wat heeft je collega nu op zijn brood?

Tip

Misschien is het leuk om een negenmaandenboekje bij te houden waar je je gedachtes, maar ook de verandering van je lijf in kunt vastleggen. Leuk om straks terug te lezen!

Denk je aan

  • Gun jezelf wat me-time en laat de boel even de boel. Even lekker met een kop thee op de bank en een fijne serie op tv. Netflixen is het nieuwe werkwoord, toch?!
  • Heb jij de gratis de blije doos en het Ouders van Nu Zwanger Magazine al aangevraagd? Check deze blog voor nog meer gratis artikelen.