5 weken zwanger

5 Weken zwanger: de tweede maand van je zwangerschap is ingegaan, dat lijkt snel te gaan! Je weet namelijk nog maar net dat je zwanger bent.

Vaak heb je in deze periode een positieve zwangerschapstest gedaan. Ben je al aan het grote nieuws gewend? En zijn er nog andere dingen waar je naast je zwangerschap mee bezig bent? Je bent zwanger en je gaat over zo’n 36 weken een baby op de wereld zetten! Wow, wat een gevoel, duizend gedachtes gaan door je hoofd en daarnaast heb je wellicht een beetje spanning van wat je allemaal regelen moet.

Je baby is nu 2.0 millimeter groot, ongeveer zo groot als een appelpitje.

Je baby to be

Je baby to be lijkt in week 5 een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich razendsnel. Het kikkervisje heeft al een hoofd, rug en een staart. Schrik niet want die staart verdwijnt in de elfde week van je zwangerschap weer!

Je baby groeit in de eerste periode in verhouding het meest. Deze week worden ook de hersenen en het ruggenmerg zwangerschap gevormd. Ook de beginselen van de bloedsomloop en het hartje worden aangelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Hierdoor kan het embryo straks in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Wat een wonder speelt er zich af in jouw lichaam!

Jij

Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen, als je 5 weken zwanger bent, de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij. Probeer goed naar je lichaam te luisteren, eet kleine beetjes als je misselijk bent en geef toe aan de moeheid. Er verandert veel in je lichaam dat nu voor twee moet zorgen, dus duik lekker op tijd je bed in.

Jij en je partner dragen nu een geheim met jullie mee, wat bijzonder! Of heb je dit blije nieuws al met iemand gedeeld?

Tip

Zwanger? Dan kan jij, als je wilt ook vrouwen/paren helpen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheids-problemen te behandelen. Lees er hier meer over.

Denk je aan

  • Heb je de verloskundige al gebeld? Na het doen van een positieve zwangerschapstest mag je de verloskundige bellen om een afspraak te maken. Kijk in je regio welke praktijk jou het meest aanspreekt. Vaak heb je de eerste controle rond de 7e of 8e week van je zwangerschap.
  • Kraamzorg mag je ook al regelen, maar de meeste zwangeren regelen dit na het bezoek aan de verloskundige. Meer over kraamzorg regelen lees je hier.
  • Wist je al dat je vanaf het moment dat je zwanger bent, gratis de blije doos en het Ouders van Nu Zwanger Magazine mag aanvragen?