Kraamzorg van een echte Babyexpert

Naviva biedt graag meer dan alleen goede kraamzorg. Wij zijn daarom gestart met het opleidingsprogramma Naviva’s Babyexpert. Centraal hierin staan vijf hartenpunten (thema’s). Dit zijn: huidvriendelijk, natuurgericht, voeden op verzoek, taalgericht en babygericht. Onze kraamverzorgenden volgen momenteel het opleidingsprogramma, zodat ze nog grotere babyexperts worden. Graag vertellen we je wat over elk hartenpunt.

Huidvriendelijk

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Zeker de babyhuid is extra gevoelig. Juist daarom willen we er veel meer over weten. In samenwerking met Drs. Marjolein Leenarts bespreken we feiten en fabels over de babyhuid, veel voorkomende kwalen en oplossingen.

Natuurgericht

Een steeds groter deel van de zwangeren is op zoek naar meer natuurlijke elementen in de kraamzorg. Met het hartenpunt Natuurgericht leren we onze kraamverzorgende van alles over het gebruik van natuurlijke hulpmiddelen, rust en harmonie. Dit als aanvulling op de reguliere kraamzorg.

Voeden op verzoek

Een baby bepaalt zelf het beste wanneer en hoeveel het wil eten. En zo een eigen ritme ontwikkelen. Borstvoeding op verzoek is inmiddels een algemeen gebruik. En iets waar wij compleet achter staan. Maar ook bij fles- en kunstvoeding geloven wij in de gezondheidswinst door te voeden op verzoek. Daarover gaat dit hartenpunt.

Taalgericht

Baby’s kunnen natuurlijk nog niet praten. Toch kunnen ze ons veel vertellen. Door goed te kijken en te luisteren naar de baby kun je hem verstaan en zijn behoeften eerder begrijpen. Voorlezen, zingen en stemintonatie van ouders en verzorgers werken geruststellend en dragen bij aan een gezonde taalontwikkeling. Daarover leren onze kraamverzorgende, zodat ze hun kennis en inzicht kunnen overbrengen in de gezinnen.

Babygericht

Het babygerichte werken vereist inzicht in de werking van het babybrein. Door ons te verdiepen in de belevingswereld van de baby komen we tot waardevolle inzichten. Wat zijn de echte behoeften van de baby? Hoe leer je deze herkennen? En hoe stem je verzorgende handelingen daarop af? Door de behoeften van je baby te herkennen, vergroot je zijn gevoel van veiligheid en versterk je de hechting tussen jullie.

Deskundige vakvrouw

Alle kraamverzorgenden van Naviva zijn geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg en volgen verplichte scholingen, bijvoorbeeld over borstvoeding kinder-ehbo en en reanimatie. De opleiding tot Babyexpert is een extra training, die onze kraamverzorgende de komende drie jaar volgen. Je kreeg dus altijd al een deskundige vakvrouw in je kraamweek, maar nu kunnen onze kraamverzorgende je nog beter helpen. Dat zijn de extra’s van Naviva.

Wil jij weten over welk hartenpunt jouw kraamverzorgende al heeft geleerd? Vraag het haar gerust!